Бременност

Най-доброто време за забременяване – овулация

Кога е подходящо да забременеете?

11.03.2013г. / 12 00ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За никого не е тайна, че най-доброто възможно време една жена да забременее е периодът на овулация. Дали обаче всяка жена знае кога точно се случва този процес в нейното тяло?

Свързани статии

Овулацията (отделянето на яйцеклетка от яйчника) в женския организъм се случва 14 дни след първия ден от нейната менструация. Т. е., ако последната ви менструация е започнала на 1 март, вие ще сте в овулация най-вероятно около 14 март. Имайте предвид, че яйцеклетката е годна за оплождане 12-24 часа, след като бъде отделена от яйчника, което означава, че вие може да забременеете само два дни в месеца. Но за да си гарантирате успеха в това прекрасно начинание е препоръчително да правите секс на всеки два дни след менструацията ви.

Защо? Защото за да бъде оплодена яйцеклетката, има нужда от достатъчно сперматозоиди. Ако правите секс често, това ще означава, че имате достатъчно сперматозоиди, чакащи във фалопиевите тръби годна яйцеклетка.

Сперматозоидите могат да живеят в тялото на жената до седмица. Затова, ако сте правили секс в дните преди овулация, на спермата ще й е нужно време да стигне до фалопиевите тръби. Така че за по-сигурен ефект във вашето начинание, редовният секс е най-доброто решение.

Коментирай