Бременност

На аборт като на маникюр

Социалистическият аборт – най-честият начин за семейно планиране

18.03.2013г. / 15 02ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Тъжна е статистиката на абортите в Русия – за една година 200000 жени в страната умират при прекъсване на бременността. Всеки пети аборт завършва със смърт на майката. Данните са на Руския университет на дружбата на народите.

Абортите са една от най-честите причини за смъртност при жените. По данни на министерството на здравеопазването на Руската федерация 21,7 % от жените умират в следствие на аборт. Въпреки че единици са жените загубили живота си по време на самата операция, мнозинството от тях умират след усложнения – инфекция, вътрешно кръвотечение и др.

Свързани статии

Гинеколозите считат, че причината е това, че 72 % от абортите се извършват все още по стария хирургичен метод. В същото време в световната практика отдавна се ползва медикаментозният метод, а хирургичният се прилага само в изключителни случаи.

По данни на министерството на здравеопазването в Русия ежегодно се извършват около един милион аборта. Това са официалните данни, а реалната цифра е 3-4 пъти по-голяма, тъй като в статистиката не влизат частните клиники и частните медицински центрове. Но даже и само с официалните данни страната се нарежда в лидерските позиции по броя на прекъснати бременности. Оттук следва и ниската раждаемост. Днес на една жена се падат 1,4 деца, а за поддържане на числеността на населението е нужно да бъдат 2,1 деца.

Какво казват специалистите по темата?

„Днес много мъже и жени приемат аборта като обикновена процедура. Девойките отиват на аборт като на маникюр – „Извършено и готово!“ – обяснява Валентина Филипова, главен лекар в МБМУ „Център за планиране на семейството и репродукцията“. – Никой не се замисля за нравствената страна на въпроса, че прекъсването на бременността е убийство, унищожаване на новия зараждащ се живот. Необходимо е да се промени общественото съзнание, хората да се замислят върху безнравствеността на аборта. Освен това въпреки различните програми за профилактична медицина у нас, за съжаление такава няма. На лекарите им е по-лесно да извършат аборта, отколкото да се занимават с неговото предотвратяване. Причината е, че абортът е хирургична операция, за която се плащат пари, а за профилактичните беседи и семинари пари не се взимат.“ – допълва тя.

„За да си представим реалната картина ни трябва адекватна система на отчет на абортите“ – казва проф. Виктор Радзински в своето изказване на петия всерусийски конгрес „Амбулаторно-поликлиничната помощ – в епицентъра на женското здраве“. Сега в нея влизат само държавните болници и поликлиники. От един милион отчетени аборти за 2010 г. само 77% са се провели в медицински заведения и само 1,2 % са били по медицински причини“, – допълва той.

Експертите са на мнение, че за да се подобри ситуацията са необходими два пътя. Първият е да се подобри системата на медицинска помощ при аборт. Втората е свързана с профилактичната работа, която трябва да се извършва с младите хора, пише doctor59.ru.

Адекватното сексуално поведение, знания за методите на контрацепция и грамотно планиране на семейството – всичко това съществено ще понижи нивото на абортите.

Засега лекарите не са оптимисти, че ще се извърши бърза промяна. Причината е, че още по съветско време в съзнанието на много жени абортът е бил едва ли не единственият метод за семейно планиране. Много е сложно да се обясни на жена, чиято майка е направила 10 аборта, а е родила 3 деца, че такова прекъсване на бременността носи риск за репродуктивното й здраве.

Коментирай