Бременност

10 неща, които да направите преди да забременеете

Направете ги навреме, за да не съжалявате по-късно

03.04.2013г. / 15 46ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Вие и партньорът ви вече мислите сериозно за бебе – това е чудесно! Но преди да пристъпите към най-приятната част – зачеването, добре е да сте наясно с няколко неща, които ще улеснят забременяването ви.

Премерете се на кантара

Ако сте под нормата за тегло за вашия ръст или пък сте с наднормено тегло, това може да се отрази на овулацията ви. За да сте спокойна, че това няма да е проблем във вашата ситуация, премерете се и изчислете дали сте в нормата.

Фолиева киселина

Започнете веднага да пиете фолиева киселина, ако не сте го направили досега. Фолиевата киселина е безвредна и единственият начин за превенция на малформацията спина бифида, която засяга гръбначния стълб на бебето. Още за полезните й свойства прочетете тук.

Стоп на цигарите и виното!

Щом сте взели толкова сериозно решение като това да станете родител, подгответе се още отсега и започнете с трудното – отказване на цигарите. Ако не сте пушач, това е прекрасно, но знайте, че редовната консумация на спиртни напитки (да, и вино също!), влияе на качеството на яйцеклетките ви. За партньора ви важи същото.

Пътувайте!

Обичате да пътешествате на диви места – планини, девствени плажове... Планирайте мечтаната екскурзия и я осъществете час по-скоро. Не че когато бебето се появи няма да можете да пътувате с него, но със сигурност ще ви е по-трудно и организацията е сложна. Затова направете си това удоволствие в аванс, защото не се знае кога отново ще сте насаме с половинката, без сладки бебета наоколо...

Пиете ли лекарства?

Някои лекарства не причиняват поражения на тялото и не са опасни, дори и да забременеете, но не за всички важи това условие. Проверете какви лекарства приемате и доколко те са безопасни за вас и бъдещия ви наследник.

Преглед при зъболекаря

Отдавна отлагате да направите онзи досаден кариес, но сега е времето да свършите и тази работа. Щом забременеете, няма да може да ползвате голяма част от зъболекарските услуги, тъй като всяко лекарство крие голям риск за здравето на бебето.

Ремонт

Ако искате да боядисате хола или пък спалнята, направете го преди да забременеете. Токсините, които се съдържат в повечето бои и латекс се препоръчва да се избягват от бременните жени.

Търсете гинеколог

Свързани статии

Може би харесвате вашия гинеколог, а може би не? Ако е по-скоро второто, то потърсете други подходящи варианти. Едва ли има нужда да ви казваме колко важна е ролята на акушер-гинеколога за проследяването на бременността и най-важният момент – израждането.

Разходите

Внимание, идва тежката артилерия – сметките. Консултации, изследвания, витамини, обзавеждане, дрешки, колички, разходите около появата на бебето са много и е добре отсега да се подготвите за тях. Започнете да спестявате, както и да се оглеждате за промоции, които ще ви помогнат да си набавите важните неща. Разберете кои ваши роднини или пък приятели ще могат да ви услужат с бебешки аксесоари, за да не се налага да ги купувате.

Поглезете се

Нов цвят на косата няма да ви се отрази никак зле. Боядисайте се преди да забременеете, тъй като специалистите все още не могат да кажат със сигурност вреди ли боята за коса или не? По-добре не рискувайте.

Коментирай