Бременност

Защо българките предпочитат цезаровото сечение?

Много жени в България раждат със секцио, защото са наплашени от болките при естествено раждане

04.04.2013г. / 17 20ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Как да родя – вагинално или чрез цезарово сечение? Това е въпросът за всички бременни през последните години. Кои са предимствата и недостатъците на двата начина, разяснява Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 в Пловдив и създател на безплатното Общинско училище за бъдещи родители в мол „Галерия Пловдив“.

Тя посочва и един предизвикващ недоумение факт: средноаритметичният процент на ражданията със секцио в България през 2011 г. е 29% и е двойно по-голям от повечето европейски страни – там е около 13-17%. Още по-странна е ситуацията в Пловдив – по неофициална статистика 41 процента от родителките предпочитат цезаровото сечение. Според д-р Левенова от РЗИ в Пловдивска област през 2011 година са родени 7142 бебета, като цезаровото сечение е 41% от всички раждания (от тях 42,4% са били спешни и 57,6% – планови).

Свързани статии

През миналия август в пресата водещи акушер-гинеколози влязоха в спор за това какъв е броят на ражданията с цезарово сечение у нас, прекомерно висок ли е той и кога трябва да се прибягва до секцио, припомня Антоанета Борисова. Проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ-болницата във Варна заяви, че ражданията със секцио у нас са около 35%, което е твърде висок процент. Козовски заподозря свои колеги в меркантилизъм и в отказ да поемат отговорността за водене на едно раждане по естествен път. По думите му секциото е по-лесна интервенция, но в същото време е и опасна и не би трябвало да се прилага по желание на родилките, а само по медицинско предписание.

Според д-р Любомир Дамянов, Председател на Асоциацията на акушер-гинеколозите в България, около 25 на сто от жените у нас раждат чрез цезарово сечение. Други специалисти сочат, че 40 на 100 е най-големият процент раждания със секцио – само в някои болници (според проф. Ангел Димитров), а средният за страната е 29%. „Който процент на раждали с цезарово сечение българки е доста по-висок в сравнение с другите страни – Италия – 33,3%, Австралия – 21,7%, САЩ – 21,1%, Германия – 20.9%, Канада – 20,5%, Ирландия – 20,4%, Нова Зеландия – 20,2%, Австрия – 17,2%, Франция – 17,1%, Великобритания – 17,0%, Белгия – 15,9 %, Финландия – 15,7%, Дания – 14,5%, Швеция – 14,4%, Норвегия – 13,7%, Холандия – 12,9%“, цитира официална статистика Антоанета Борисова.

Председателят на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 обяснява защо българките така масово избират секциото. „Цезаровото сечение е планирано, то е под контрол, което го прави удобно и бързо. Известна част от жените предпочитат да изберат датата на раждане на детето си, за друга част е от изключително значение, че се запазва тазовото дъно. За съжаление, не са малко младите жени, които смятат, че раждането е мръсно, отблъскващо и дори отвратително, докато цезаровото сечение е чисто, антисептично. Предполагам, че тези момичета никога не са виждали – дори на филм – как изглежда едно оперативно родоразрешение, иначе не биха мислили така.

Много майки се тревожат да не се „повреди“ бебето, като минава през родовия канал. Широко се пропагандира мнението, че секциото е по-добрия начин за бебето да се появи на този свят. Това може да се чуе и от пловдивски АГ специалисти: „Бебето се ражда без стрес и секциото е по-добро за него, но по-лошо за майката“. Интересно е, че същите тези специалисти говорят за по-трудното адаптиране на бебетата, родени със секцио. И дали наистина за бебето не е стресиращо изведнъж да го хванат здраво и да го измъкнат „навън“ – на много шумно, студено, ярко осветено място, докато си е плувало необезпокоявано в неговия рай?", задава риторичен въпрос Борисова.

Според нея най-съществената причина за секцио по желание на пациентката е страхът от болката. „В курсовете, организирани от Центъра за бременни жени, най-много време и внимание отделяме на преодоляването на страха. Безспорен факт е, че незнанието плаши. Колкото повече бъдещата майка знае за раждането – как да разбере, че то започва, как протича и с какви усещания е съпроводено – толкова по-уверена ще се чувства. Практикуваме различни видове дишане и често след раждането чуваме: аз докато изпробвам кое дишане ми помага – и родих! Срещаме ги с много известни лекари при перманентните посещения на 6-те родилни отделения в Пловдив, скъсявайки по този начин дистанцията лекар – пациент. Проф. д-р Пехливанов и доц. д-р Малинова, д-р Минев и д-р Матев, д-р Аргирова и д-р Минчев, д-р Вълчева и д-р Вълчев, главните и старшите акушерки на всички отделения винаги намират време да говорят с бъдещите майки. Имахме едно момиче, на което му ставаше лошо само като му замиришеше на болница. Но това момиче упорстваше и винаги идваше, надяваше се да свикне, защото се тревожеше, че и като отиде да ражда, пак ще й прилошее. Е, не й прилоша. Тя беше много горда със себе си и казваше: „Щом аз мога да родя нормално, значи всеки може!" И после добавяше: „Щом мога да родя, значи всичко мога“. Ето, това чувство дава нормалното раждане“, казва за финал радетелката за естественото появяване на белия свят на бебето Антоанета Борисова.

Повече за раждането, за кърменето и много други въпроси бъдещите майки могат да научат на курсовете, както и на лекциите в Безплатното училище за бъдещи родители в Пловдив. За записване тел. 0888 89 50 26, имейл: Kursovezamami@yahoo.com.

Коментирай
5 rate up comment 2 rate down comment
:) ( преди 11 години )
Ami az sym za normalnoto rajdane,priznavam che purviq put me beshe strah i iskah sekcio,no podrani i stana normalno i sym mn dovolna,vyztanovih se mn po-burzo ot jeni sys sekcio,a za raztqganeto ima uprajneniq za tezi muskuli da sa stegnati i sym sigorna che ima dosta po-shiroki ot mene,koito ne sa rajdali taka che..si zavisi do jenata,sega s vtoroto mi dete pak shte rodq normalno,zashoto e nai-dobre i za bebeto i za maikata :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
tani80s ( преди 11 години )
Не,не си ги махам ,оставила съм ги да растат и те толко хубаво се оплитат....:)Даже гребенче съм си купила за тях :)Но не мога да се справя с миризмата на опикано....Къпя се аз всеки......месец,но помага за няколко дена,после пак замирисват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 7 rate down comment
haha ( преди 11 години )
a kosmite mahash li si ili i tam si estestvena ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 3 rate down comment
tani80s ( преди 11 години )
haha,секс си правя не се коси за мен.Споделям мнение по статията,ЯСНО?Ти като си на противоположно,мен кво ме интересува,всеки си казва мнението,за това е статията написана.Пак казвам,МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ ЖЕНАТА АНАТОМИЧНО Е СЪЗДАДЕНА ДА РАЖДА И КЪРМИ И ДА НЯМА ПРОБЛЕМИ С ТОВА.Затова влагалището е мускул,за да се разширява при разкритието без да се разкъсва.Така ни е създал ГОСПОД.Точка.Не искам да вървя срещу природата,нито за раждането,нито за хранене на бебе,затова и кърмя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 7 rate down comment
haha ( преди 11 години )
o, q se skrij nqkyde! Ne e twoq rabota koj kak rajda p i korem i cici moga da si rezna, ako resha, kvo se byrkash navsqkyde? Druga rabota nqmash li si? Po-dobre pravi seks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 4 rate down comment
tani80s ( преди 11 години )
Хубаво,за секс.Ами за гърдите за какво са?Или мъжа ти ги *** но не и бебенце.Извратено ли ти се струва haha?Казах че анатомично така сме устроени жените,за да можем да дадем началото на нов живот и да нямаме проблеми.Или и ти си от лиглите дето ги мързи и предпочитат по мързеливия начин да ти резнат кормака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 5 rate down comment
haha ( преди 11 години )
Ama prednazna4enieto im e sex : ))) Prawim go s godini, a rajdame edin, max 2 pyti. Ili pravite sex, samo za deca?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
tani80s ( преди 11 години )
Мен,предпочитам да си откърмя детето,пък ако ще и мъжът ми да ме остави заради по-стегнатите цици на кифлите :)Затова са дадени гърдите на жената,анатомията ни е така устроена че да раждаме по "този начин".Точка по въпроса.Според мен ако гърдите и "инструмента"ни не се използват по предназначение ще закърнеят,и след години или векове жените няма да имат гърди,или ще са твърде малки.Да не говорим за "инструмента"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 4 rate down comment
men ( преди 11 години )
Tani, мъжът ти те лъже, няма как да няма промяна, затова й не кърмят, пазят си циците. Иначе мъжете се заглеждат и употребяват чужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
tani80s ( преди 11 години )
Според мъжът ми няма промяна в "инструмента"ми след естественото раждане.И при това имах епизиотомя,малка,но имах.И според мен трябва да се предпочете естественото раждане,природата не случайно го е измислила така.И изобщо какъв е този стремеж на жените да раждат и отглеждат децата си изкуствено? Повечето ми познати родили децата си "изкуствено" не кърмят и ги хранят със сухо мляко.В родилните домове ги лъжат че няма да им слезе млякото,когато са секцио.И жените вярват.Ако на някоя млякото дръзне да слезе,докторите с коментарите си и с непоказване как става кърменето я отказват.На други пък кърмата им била спряла от стрес.Трябва да се престане да се вярва на такива заблуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар