Бременност

Симптомите на рискова бременност

За какво да внимавате в първите седмици на бременността

12.06.2013г. / 17 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В XXI век да си бременна изглежда, че е много по-лесно, отколкото преди 50 години например. Има десетки изследвания, които проследяват здравословното състояние, както на майката, така и на плода. Прогнозира се до дни кога ще бъде раждането, засичат се различни аномалии и генетични изменения, докато бебето е все още само фетус.

Технологиите са толкова напреднали, че улесняват живота ни безкрайно много и все пак, невинаги могат да ни помогнат на 100%. Понякога нещата не са идеални и поради различни, независещи от нас причини, бременността може да бъде много тежка и категоризирана като рискова. Дали заради заболявания, минали или настоящи, дали заради генетични аномалии или просто защото така трябва да се случи, при някои жени е задължително да се следи бременността по-строго, когато налице са симптомите на рискова бременност:

  • Кървава секреция от влагалището
  • Кървене от влагалището, съчетано с болки в корема или кръста
  • Болки в долната част на корема
  • Изтичане на течност от влагалището
  • Отоци на ръцете, лицето, клепачите
  • Болка и парене при уриниране
  • Тежко главоболие, съпроводено от подуване на лицето и врата
Свързани статии

Друг съществен риск за настоящата бременност са предишни спонтанни аборти. Ако сте имали такива, задължително го споделете с наблюдаващия ви гинеколог, тъй като се водите с рискова бременност и е необходимо допълнително внимание във вашия случай.

При появата на който и да е от изброените симптоми, обадете се на наблюдаващия ви лекар. Той трябва да знае за всяка една промяна в здравословното ви състояние. Не се притеснявайте, дори и да изглеждате леко хипохондрично на всички, важното е вие да се чувствате спокойна.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Петя от Варна ( преди 10 години )
В България вече има възможност да се направи иновационния тест Прена, който замества АЦ!Жени, с проблеми, информирайте се на сайта: ***.prenatest.bg Имате шанс да получите сигурност без да излагате на опасност Вашето дете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар