Бременност

Сексът след раждане

Дайте си малко време и всичко ще стане отново хубаво

17.07.2013г. / 09 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сексът след бременност е факт (както и по време на самата бременност). Първите седмици грижите около бебето ни изтощават и често забравяме за половинката си и за интимните моменти. Но, когато дойде моментът, е добре да знаем какво да очакваме от секса след раждането.

Независимо дали раждането е било по естествен път или с цезарово сечение, тялото ще има нужда от известно време, за да се възстанови. Сексът ще бъде по-различен, което е съвсем нормално.

Добре е да изчакате между четири и шест седмици след появата на бебето. Всички разкъсвания трябва да зараснат, кървенето да спре.

Свързани статии

Има други фактори, които могат да повлияят на секса след раждане, като: умора, стрес и страх от болката.

Хормоналните промени могат да предизвикат вагинална сухота. За да облекчите този дискомфорт наблегнете на отпускащите ласки или използвайте лубриканти.

Опитайте тези сексуални пози, в които ще ви бъде най-удобно и няма да изпитвате болка. Ако сексът дълго време след раждането е болезнен, трябва да се консултирате със специалист.

След вагиналното раждане влагалището може да има понижен мускулен тонус. Това може да повлияе на възбудата, но е временно.

За да стегнете мускулите на тазовото дъно, опитайте упражненията на Кегел. Легнете по гръб и стегнете влагалищните мускули за няколко секунди. Така правете няколко повторения от тях всеки ден.

При някои жени след раждане се наблюдава вагинална хиперемия – притокът на кръв към вагината се увеличава, което я кара да набъбне. Това може да предизвика болка.

Периодът след появата на бебето не е лесен, но с помощта на половинката всичко е преодолимо. Бъдете уверена, спокойна и почивайте колкото можете повече. Посещавайте релаксиращи масажи, хранете се балансирано и здравословно. Всичко това ще върне отново желанието ви за хубав секс.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Глупости, след раждането сексът е скапан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар