Бременност

Симптомите на извънматочната бременност

Причинява смъртта на 1 на 10 родилки, които умират от усложнения

07.08.2013г. / 16 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Извънматочната бременност е сериозен медицински риск, за който е добре да се знаят, както симптомите, така и опасностите. Още повече, че извънматочната бременност е отговорна за смъртта на една на 10 родилки, която умира при усложнения. 

Какво представлява извънматочната бременност?

Бременност, при която оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина. Въпреки новите технологии, които ни позволяват бързо да откриваме подобни случаи, извънматочната бременност все още представлява сериозна опасност за бъдещите родилки.

Свързани статии

За да сте максимално полезни и на себе си, и на бебето, изключително важно е да проследявате бременността си при специалист, като не пропускате важните изследвания. Не бива да ви обхваща параноя, но е добре и да следите за симптоми, които не са естествени за вашето състояние. Изненадващо е, но много от признаците на ранната бременност наподобяват и могат да бъдат лесно объркани с извънматочна бременност, затова поставянето на диагноза от лекар е задължително.

Симптоми на възможна извънматочна бременност:

  • Вагинално кървене
  • Повечето ранни признаци на бременността като болезнени и тежки гърди, гадене, повръщане могат да продължават
  • Спазми в таза
  • Болка ниско в корема
  • С напредването на бременността, може да се появи необичайна болка в раменете или пък влошаване на всички изброени досега симптоми.

Най-важният симптом, за който лекарите предупреждават да се следи и винаги да сте нащрек е болката и необичайното кървене. Ако изпитвате подобни неразположения, не се колебайте, а позвънете на наблюдаващия ви лекар.

Най-сигурният начин срещу предпазване от извънматочна бременност е да ползвате ефективна контрацепция, както и контрацепция срещу болести, предавани по полов път.

Коментирай