Бременност

Раждат ли слабите майки по-умни деца?

Британско изследване показва, че бременните жени с наднормено тегло раждат деца с по-нисък коефициент на интелигентност. Вярвате ли?

09.10.2013г. / 14 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Няма как да се отрече, че жените с наднормено тегло по време на бременността си изпитват повече неудобства и болежки в сравнение с по-слабите бъдещи майки.

Излишните килограми в случая обаче не са толкова естетично притеснение за дамите (макар наистина трудно да се свалят), но те са най-вече причина за отичане на краката, болки в кръста, усещане за тежест и тромавост. В добавка към тези дискомфортни усещания се явяват и резултатите от ново британско изследване, според което по-едрите бременни жени раждат деца с по-нисък коефициент на интелигентност, в сравнение с жените, запазили нормално тегло.

Свързани статии

Изследването е проведено от Института за детско здраве към Юнивърсити Колидж в Лондон. Проучването обхваща 20 000 деца, които са били изследвани относно говорни умения, умения за броене и разсъждение на възраст 5 години и отново проверка на възраст 7 години. Коефициентът на интелигентност при децата, родени от майки с наднормено тегло, е бил с 1,5 по-нисък.

Има десетки причини, според които е важно за бременните жени да запазят нормално теглото си и да не прекаляват с качването на килограми. Наднорменото тегло носи огромен риск от развиване на гестационен диабет, поява на прееклампсия, а и често е причина за цезарово сечение. Но досега не се беше коментирало, че може да е заплаха и за интелектуалното здраве на плода.

Според д-р Райън Ван Лийзхоут, наблюдателни изследвания от този тип не могат да покажат причинно-следствена връзка между двата процеса. Те могат само да регистрират промените в развитието на децата в сравнителни анализи между тях, но не и да категоризират каква е причината за този резултат.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
chitatel ( преди 10 години )
Po-goliama glupost ne biah chela do momenta!!! Hahahahaaaaaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар