Бременност

Нов тест за прееклампсия може да спаси хиляди бременни и децата им

Заболяването е сериозно и може да доведе до увреждане на бъбреците

15.11.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Резултати от изследвания, публикувани в American Heart Association journal показват, че според британски учени може да се създаде нов кръвен тест, който ще открива кои жени са с висок риск от прееклампсия. Това е състояние, свързано с усложнения по време на бременността, причинено от високо кръвно налягане.

Тестът ще може да спаси живота на стотици бебета. Учените споделят, че тестът ще може да покаже резултати в рамките на 15 минути и е в състояние да идентифицира 96 на сто от бременните жени с висок риск от прееклампсия. Заболяването е сериозно и може да доведе до увреждане на бъбреците, преждевременно раждане, увреждане на мозъка и черния дроб, ниско тегло на бебето.

Свързани статии

Доктор Люси Чапъл споделя, че тестът е предназначен да направи разграничение между жените с високо кръвно и тези с прееклампсия. Досегашните тестове могат да определят вече появилото се състояние в момент, в който е много вероятно да има вече увредени органи.

Прееклампсията засяга една на всеки 10 бременни жени. Тя обикновено се проявява през втората половина на бременността или скоро след раждането на бебето. Едни от най-често срещаните симптоми са главоболие, задържане на течности, припадъци, високо кръвно налягане и други.

По-тежките случай, в които се наблюдават и припадъци, са животозастрашаващи както за майката, така и за бебето. Според специалистите жените с ниски нива на плацентарен растежен фактор е много по- вероятно да развият прееклампсия .

Коментирай