Бременност

Дефицитът на витамин D при бременност крие риск за майката и бебето

Добри източници на този витамин са рибата и млякото

18.11.2013г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Витамините и минералите са от изключителна важност за жените по време на бременност. Дефицитът на някои от тях може да доведе до редица неразположения и рискове от усложнения при майките, а също така може да е причина за раждането на бебе с по- ниско тегло. Изследване, публикувано в BMJ отбелязва, че достатъчният прием на витамин D може да помогне за намаляването на тези рискове.

Свързани статии

Резултатите са базирани на 31 изследвания, които са публикувани между 1980 и 2012 година. Анализът на данните показва, че бременните с ниски нива на витамин D са по-склонни да развият гестационен диабет и прееклампсия, а също така и да родят бебе с по-ниско тегло.

Изследователите отбелязват, че ниските нива на този витамин по време на бременност се наблюдават по-често при вегетарианци, жени с ограничено излагане на слънце и при тези с по-тъмна кожа. Добри източници на витамина са рибата и млякото.

Учените съветват бременните да се излагат по-често на слънчева светлина (но контролирано, особено през летните месеци) и да се хранят с храни, богати на витамин D като риба, портокалов сок, яйца, червено месо, млечни продукти (без меки сирена по време на бременността), гъби, сладолед и други.

Коментирай