Бременност

Безопасни ли са билковите чайове през бременността?

Как влияе концентрацията на билките в чая?

10.06.2014г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността майките са подложени на голям стрес. Не само заради промените, които настъпват в тялото на жената в този период, а и заради всички онези неща, с които трябва да се съобразяват – храна, напитки, дрехи, тегло, упражнения.

По отношение на напитките е ясно, че кофеинът, алкохолът и подсладените газирани напитки трябва да се сведат до минимум или да се изключат. Много жени заменят кафето с чай. Но безопасни ли са всички билкови чайове по време на бременността?

Трябва да се има предвид, че билковите чайове и отвари могат да имат силен ефект, досущ като лекарствата. Затова употребата им трябва да става с повишена предпазливост. Както химическите медикаменти имат странични ефекти и действия, така и билките могат да окажат известно влияние, особено върху бременни жени.

Как да разберем кои билкови чайове са безопасни за пиене по време на бременност?

Чайове, приготвени от билки като мента и мащерка, са напълно безопасни за консумация от бременни и кърмещи жени, но в малки количества. Прекаляването с количествата билкови отвари може да причини сериозни здравословни проблеми за майката и бебето.

Билките в чайовете са концентрирани, за разлика от тези в храната, които използваме като подправки, което може да окаже вредно влияние и странични ефекти.

Свързани статии

Кои чайове не са безопасни?

Много билки, използвани за направата на чай, се оказват прекалено силни и концентрирани за консумация от бременни. В някои по-екстремни случаи могат да предизвикат дори спонтанен аборт!

Билките, които трябва да бъдат избягвани по време на бременността и периода на кърменето са анасона, джинджифила, липата, шипката, лайката, имела, хибискуса, лимонената трева, женското биле, пелина, джоджена, градинския чай, листата от коприва и белия равнец.

Според изследванията, веществата в тези билки са прекалено силни и концентрирани и е много вероятно да предизвикат вредни ефекти при консумация от бременни жени.

Джинджифилът обикновено се препоръчва за справяне със сутрешното гадене, за облекчаването на което той е много ефективен, но от друга страна може да предизвика някои смущения в половите хормони на фетуса. Затова обсъждайте всички възможни варианти с лекаря си.

Листата от коприва се срещат в някои видове меланж за чай. За тях е характерно, че предизвикват известни стимулации на матката, което може да предизвика контракции и в крайна сметка – преждевременно раждане или аборт.

Коментирай