Бременност

Защо комарите предпочитат бременни жени?

Как да се предпазите?

27.06.2014г. / 11 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Комарите започнаха да ни нападат вече съвсем отявлено. Летният сезон е белязан освен с безпощадните жеги, и с постоянното обриване от всякакви жилещи и хапещи насекоми. За всички е неприятно, но за бременните жени – най-вече.

Не само защото бременните изпитват още куп неудобства по време на 9-те месеца, но и защото е научно доказано, че те са по-привлекателни за комарите. Бременните жени имат малко по-висока телесна температура, а и издишват малко по-големи количества въглероден диоксид. Сензорите на комарите ги насочват именно към тези два показателя.

Свързани статии

Ухапванията от комари са опасни не само за бременните, но и за всички хора. Знаем, че те са едни от най-големите преносители на малария, нилска треска, а дори и на полово предавани болести (в много редки случаи) чрез ухапване на болен. Тези инфекциозни заболявания могат да бъдат с фатален край или да доведат до трайни неврологични заболявания, слава богу в 1% от случаите.

Какво можете да направите, за да се предпазите от ухапвания, докато сте бременни?

1. Носете светли дрехи – комарите биват привлечени предимно от тъмните цветове.

2. Носете дълги ръкави и панталони, ако е възможно или поне във вечерните часове.

3. Носете широки дрехи – комарите могат да хапят и през дрехите, затова колкото по-широки са, толкова по-трудно достигат кожата.

4. Използвайте репелент, който е предварително тестван за бременни. Внимавайте за съставките. Ако е нужно, консултирайте се с вашия лекар.

5. Ако нямате репелент под ръка, използвайте лимонов сок или оцет. Острата им миризма отблъсква комарите, а и не вредят на вас и на бебето ви.

Коментирай