Бременност

Любопитни факти за бременността и раждането

Най-малкото оцеляло преждевременно родено бебе в Канада е с тегло 0,630 кг

24.07.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Вероятността за раждане на близнаци или за многоплодна бременност зависи от расата (у жените от испански произход по-рядко се наблюдава многоплодна бременност), възрастта на майката (по-възрастните жени е по-вероятно да имат многоплодна бременност), генетичните фактори и лечението за стерилитет.

Според Книгата за рекорди на Гинес, най-големият брой деца, родени от една и съща бременност, при която всички са оцелели, е осем. Надя Сюлейман влезе в челните заглавия на медиите по света, когато през януари 2009 година в Калифорния, САЩ, даде живот на шест здрави момчета и две момичета.

Осемзнаците са били заченати по метода инвитро и са едва вторият случай на осемзнаци, родени някога в САЩ. Надя има общо 14 деца, като всички за заченати инвитро.

Свързани статии

През 2012 година жена в Полша е имала смятаното за най-дълго раждане в света, продължило 75 дни. Родилните мъки на Йоана Кжищонек, бременна с тризнаци, започват в 21-тата седмица, но за съжаление, едно от бебетата е загубено в 22-тата седмица.

Дадени са й лекарства за спиране на контракциите, след което жената трябвало да лежи обърната почти с краката нагоре в продължение на още десет седмици, за да се предотврати появата на нови контракции и да се спаси живота на останалите две бебета.

Налагало се е да бъде хранена и къпана в това положение. Два и половина месеца по-късно, на 15 февруари в Клиниката по неонатология на Вроцлав, г-жа Кжищонек дава живот на едно момче и едно момиче – Ига и Игнаций, всяко от които с тегло под 1,800 кг.

Смята се, че след 35-годишна възраст бременността крие по-висок риск и може да се наложи жената да бъде подложена на допълнителни изследвания и пренатална диагностика.

Рисковете включват диабет, високо кръвно налягане, спонтанен аборт, извънматочна бременност, гестационен диабет, плацента превия (предлежаща плацента), прееклампсия и преждевременно раждане.

При по-възрастните майки съществува по-висок риск от раждане на бебе с генетична аномалия, като Синдром на Даун или по-редките хромозомни състояния Синдром на Едуардс или Синдром на Патау.

Рискът от Синдром на Даун в зависимост от възрастта е съответно: на 20-годишна възраст – 1 на 1,500; на 30-годишна възраст – 1 на 900; на 40-годишна възраст – 1 на 100.

Снимки: Freeimages

Коментирай