Бременност

Какво представлява кървенето след зачеване?

И колко време продължава?

19.06.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В началото на бременността има някои странни симптоми, които в последствие отшумяват. Такова е кървенето, характерно за първите дни и седмици след зачеването.

На медицински език се нарича имплантационно кървене и се смята за напълно нормално. Много жени обаче се притесняват за здравето си и това на бебето си.

Кървене може да се случи по време на всеки етап от бременността. И при всички случаи е редно да се направи консултация с лекар, за да се отхвърлят евентуални застрашаващи причини за появата му.

Но обикновеното зацапване се счита за нормално и допустимо в периода след зачеването. Какво точно представлява това зацапване?

Това е процес, който е безвреден резултат от прикрепването на оплодената яйцеклетка към маточната стена. Обикновено това зацапване се появява между шестия и дванадесетия ден след зачеването. Тъй като кръвта, която изтича, може да е на няколко дни, цветът й може да варира.

Много често жените бъркат имплантационното зацапване с много лека менструация и смятат, че това е нормално явление за началото на цикъла им. Основателен повод за притеснение е, ако кървенето е обилно и яркочервено. Тогава се налага спешна среща с лекар.

Свързани статии

Как изглежда имплантационното зацапване?

Ако кървенето е ранен симптом на бременност, то в никакъв случай няма да бъде яркочервено и обилно. Може да бъде ръждиво или тъмночервено на цвят до кафяво. Това течение трябва да е значително по-леко от нормален менструален цикъл и трябва да се случи приблизително седмица преди датата на цикъла ви.

Ако кръвотечението е прекалено силно и ярко, веднага посетете лекар.

Колко време може да продължи?

Кървенето трябва да продължи само няколко дни, но при всяка жена е различно. Понякога бъдещите майки имат лек цикъл и не забелязват разликата, поне в началото. Ако кървенето стане болезнено и обилно, може новината да е неприятна.

Всяка жена ли изпитва това състояние?

Това зацапване не е задължително за всички бременни жени. Приблизително 1/3 от жените забелязват имплантационно кървене, но ако не сте имали никакво зацапване, това не означава, че не сте бременна.

Коментирай