Бременност

Симптоми на извънматочна бременност

По какво да познаем извънматочната бременност в ранен стадий?

08.12.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Извънматочната бременност е опасно състояние, при което оплодената яйцеклетка не може да се имплантира в матката. Бременност, възникнала извън маточната стена не може да бъде пълноценна. В много случаи дори може да се окаже животозастрашаваща. Затова е редно да се потърси лекарска помощ при най-малкото съмнение за такова състояние.

Редовните консултации са от огромно значение, защото при тях най-добре се засича съществуването на извънматочна бременност.

Какво точно представлява извънматочната бременност?

При извънматочната бременност яйцеклетката се имплантира най-често в маточните тръби, но може да се случи и в шийката на матката, яйчниците или дори коремната кухина.

Какви са симптомите на извънматочна бременност?

Най-общо казано симптомите на извънматочна бременност наподобяват тези на спонтанен аборт, а именно нередовно кървене, болка в коремната област и ниско долу, особено в първия триместър.

Обикновено тези първи симптоми се появяват около 5-6 седмица, но могат да се проявят и по-рано. Затова е важно да се обръща внимание на всички усещания и да се търси своевременно лекарско мнение.

Освен болки и кървене симптоми на извънматочна бременност могат да бъдат световъртеж, болка при полов акт, замаяност, прилошаване, силни болки в рамото, особено ако извънматочната бременност прогресира.

Ако се чудите защо се появява болка в рамото, то е защото при някои видове извънматочна бременност се получава кървене в коремната кухина под диафрагмата, пише parenting.com.

Има ли лечение на извънматочната бременност?

Няма добър изход от извънматочната бременност. При всички случаи тя трябва да бъде премахната. Въпросът е как – а това ще реши лекуващият ви лекар.

Единият вариант е чрез инжектиране на метотрексат. Това е химиотерапевтик, който в малки дози стопира бременността.

Другият начин е оперативно премахване на бременността. Най-често се извършва по лапароскопски метод.

Обикновено лекарите съветват жената, претърпяла извънматочна бременност да се предпазва от повторно зачеване поне за 3 месеца, докато организмът й се възстанови напълно. Разбира се, всичко е индивидуално и всеки трябва да следва съветите на своя лекар предвид състоянието.

Трябва също да се има предвид, че една извънматочна бременност не означава задължително, че и следващата ще е такава. Затова не е добре да се появява отчаяние – шансовете за следваща здравословна бременност са много добри.

Коментирай