Бременност

Опасно ли е зачеването, докато пиете противозачатъчни?

До какво може да доведе това?

12.01.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много жени забременяват въпреки употребата на противозачатъчни хапчета. Колкото и ефективни да са те, все пак процентната им гаранция не достига 100%. Нито един от контрацептивните методи не е по-надежден от презервативите, но дори те не дават 100, а около 99% сигурност.

Оттук идва въпросът, който мъчи много майки – дали зачеването при паралелна употреба на противозачатъчни хапчета може да увреди бебето?

Ако пиете противозачатъчни и забременеете след спирането им – няма проблем

Преди всичко трябва да се отбележи, че хормоните в противозачатъчните хапчета имитират естествените хормони в тялото на жената. Подобно на хормоните, отделяни по време на овулацията, противозачатъчните хормони предотвратяват секрецията на хормони, които предизвикват овулация като по този начин възпрепятстват подготвянето на яйцеклетката за оплождане.

В зависимост от вида на хапчетата, които пиете, синтетичните хормони се изчистват от тялото в рамките на 24 часа или до няколко дни след приемането им, пише thestir.cafemom.com.

Затова и не би трябвало да има проблем с ембриона, ако синтетичните хормони биват прекратени веднага, щом разберете, че сте бременна. Те ще бъдат изхвърлени от тялото скоро след това.

Това е така само при положение, че спирате хормоните и забременявате след това. Какво обаче става ако сте забременяла, а продължавате да пиете хапчета без да знаете?

Ако пиете противозачатъчни и забременеете въпреки това – може да има проблем

Противозачатъчните таблетки на прогестеронова основа могат да накарат яйцеклетката да заседне в маточните тръби, от което да произтече извънматочна бременност. Това състояние е рисково не само за плода, но и за майката. Такива бременности се прекратяват, защото могат да застрашат живота.

Свързани статии

Шансовете да се случи това обаче не са големи. Според специалисти, вероятността да настъпи извънматочна бременност е около 0,1%.

Другият изключително рядък шанс за увреждане при прием на противозачатъчни по време на бременност са генетичните увреждания на плода. Най-вече те засягат мъжките бебета и по-точно развитието на техните гениталии. Уретрата в пениса може да остане недоразвита и да предизвика сериозни усложнения в бъдеще.

За да се избегнат всякакви рискове за плода и здравето на майката, за предпочитане е да се преустановят всякакви медикаменти и да се направи консултация с лекар.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати