Бременност

Плацента превия повишава риска от раждане на маломерно бебе

Какво причинява това?

01.04.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плацента превия представлява състояние, което по време на бременността причинява заставане на плацентата в положение, което частично или напълно покрива шийката на матката.

Това състояние носи определени рискове за бебето през бременността. Едно ново проучване в списание „Obstetrics & Gynecology“ установява, че жените с плацента превия, които са раждали преди имат повишен риск от раждане на бебе с малки размери.

Изследователите разгледали случаите на почти 600 хиляди родилки за периода 2000-2010 година. Учените открили поразителна зависимост в случаите на бременни жени с плацента превия, които раждали поредното си бебе, пише parenting.com.

Тези родилки били със значително повишен риск от раждане на бебе с малки размери и тегло, както и преждевременно раждане. Предвид били взети и други фактори като възраст на майката, тютюнопушене, инвитро оплождане и кое по ред за майката е раждането.

Оказало се, че родилките, които раждат за първи път и имат плацента превия не биват засегнати от този риск.

Учените смятат, че определено броят на ражданията има значение при проблема плацента превия. Обстоятелства като предишно цезарово сечение, преждевременни раждания и прееклампсия също повишават риска от раждане на маломерно бебе, смятат още учените.

Свързани статии

Заключението на изследователите е, че плацента превия, която се среща на всяка 5-та жена измежду 1000 бременности, е свързана с повишен риск от раждане на маломерно бебе, отколкото при жените с нормално протекла бременност.

Обяснението за това състояние е фактът, че в тази позиция плацентата не е в състояние да изхрани пълноценно плода. По този начин бебето остава с по-малки размери.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време