Бременност

Как да облекчите главоболието по време на бременност?

Направете си топла вана с английска сол

11.04.2016г. / 16 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието по време на бременност е едно от най-честите неразположения, което се проявява изключително интензивно по време на първия и трети триместър. Причините за неговата поява най-често са хормоналните промени, които настъпват по време на бременност, ниските нива на кръвната захар, напрежение, липса на сън, недостатъчният прием на протеини, дехидратацията и други.

Как може да облекчите главоболието без прием на медикаменти или да намалите риска от неговата поява?

Намокрете една кърпа със студена вода, легнете и сложете кърпата на челото си за няколко минути.

Ако имате възможност посетете масажист или нека любимият ви човек масажира нежно шията, раменете и краката ви.

Когато усетите, че сте уморени, легнете за няколко минути, отпуснете се. Вечер по възможност лягайте по-рано.

Уверете се, че приемате достатъчно количество вода.

Направете си приятна топла вана с английска сол и няколко капки масло от лавандула. Това ще ви отпусне и ще облекчи болките в главата.

Ако главоболието е причинено от болки в синусите, може да си направите инхалация с лайка или топъл компрес с морска сол, който да приложите върху челото и областта на синусите.

Опитайте с акупунктура, ако главоболието е продължително.

Медитирайте. Медитацията ще ви научи да се справяте със стреса, а когато почувствате, че имате болки в главата, тази техника ще ви помогне да облекчите неразположението.

Консумирайте достатъчно храни богати на полезни протеини и желязо, калций и калий. Бременната жена се нуждае от около 500-800 мг магнезий на ден и 1000-1500 мг калций.

Топлата чаша мляко с мед и канела може да ви помогне да облекчите главоболието. Към това може да добавите и една шепа сурови бадеми.

Направете си релаксираща чаша чай със следните билки: 1 чаена лъжичка лайка, 1 чаена лъжичка маточина, ½ чаена лъжичка. семена от копър. Всичко това се запарва в 300 мл вряща вода. След 15 минути отварата се прецежда и се подслажда с мед на вкус.

Кога трябва да се консултирате с наблюдаващия ви лекар?

Преди да предприемете прием на каквито и да било лекарства, тъй като не всички медикаменти са безопасни по време на бременност.

Свързани статии

При тежки главоболия, започващи след шестия месец, тъй като те може да са признак на токсикоза.

Ако главоболията зачестят и се влошат.

Когато главоболието е придружено със замъглено виждане, внезапно наддаване на тегло, болка в горната дясна част на корема, подуване на ръцете и лицето, повръщане.

Снимка: istock

Коментирай
Здраве и красота