Бременност

Здравословно наддаване на тегло през бременността

Какво е основното, което трябва да се знае?

13.04.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контролирането на теглото по време на бременност е жизненоважно. Твърде много излишни килограми могат да помрачат както здравето на майката, така и това на бебето. Как можете да запазите теглото си в здравословни рамки през бременността?

Повишаването на теглото по време на бременността е нормален процес, от който не трябва да се плашите. За допустимо се счита качването на 10 до 15 килограма до деветия месец от бременността. Всичко над тези килограми влиза в графа наднормено тегло.

Правилното наддаване на тегло предпазва от гестационен диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, преждевременно раждане и спомага за правилното развитие на бебето в утробата, както и след раждането.

Внимавайте с похапванията

Не само основните хранения за деня са важни. Похапванията между тях също имат значение за общия калориен прием. Ако похапвате забранени и твърде калорични храни между основните хранения, повишавате риска от излишно тегло.

Задоволявайте прищевките си с нискокалорични храни, които освен това са и полезни. Такива са ядките, плодовете, киселото мляко, зеленчуците.

Кофеин

С кофеина не трябва да се злоупотребява. Според изследванията 2 чаши кафе на ден са достатъчни, за да не се навреди на развитието на плода. Прекомерното количество кофеин пречи на съня, държи ви будни и косвено повишава калорийния прием през денонощието.

Упражнявайте се

Свързани статии

Ключов аспект от здравословното наддаване на тегло през бременността е физическата активност. Важно е да се упражнявате всеки ден, за да поддържате теглото си в норма и да стягате мускулите си. Специалистите препоръчват по 150 минути упражнения за седмица, което прави средно по 20 минути на ден.

Опасни храни по време на бременност

Към опасните храни през бременността спадат всички преработени храни, които съдържат добавени захари, консерванти и подобрители. Препоръчителни за избягване са също колбасите, суровите млечни продукти, морските дарове, някои видове риба с високо съдържание на живак като риба тон, акула, риба меч, скумрия.

Снимки: istock

Коментирай