Бременност

Повишеното кръвообращение е признак на ранна бременност

По какво да познаете?

02.07.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от многобройните признаци на ранна бременност е повишеният приток на кръв. По време на бременността кръвообращението се засилва с цел да се изхрани нарастващият плод.

От самото начало на бременността кръвопотокът започва да се увеличава. Бременната жена може да усети тази промяна от шестата седмица нататък.

Какви са признаците?

Движението на кръвта се усеща най-вече по крайниците. Те могат да се изпотяват повече. Постепенно се засилва и приливът на топлина в тялото. Ето защо бременните жени рядко усещат студа така изявено като останалите хора.

Метаболизмът също се увеличава поради забързаното кръвообращение. Според проучванията сърцето на жените, които не са бременни изтласква средно около 100 мл кръв в минута. През първите седмици от бременността този дебит се увеличава на 120 мл в минута.

До края на бременността притокът на кръв ще се е увеличил до 350 мл в минута, пише kidspot.com.au.

Не само това, но и самото количество на кръвта в тялото на бременната жена се увеличава средно с около 40%, за да може да обслужи нуждите на плода.

Снимка: iStock

Температурата на тялото на бременната жена също се повишава заедно с притока на кръв. Ако при всички останали хора за нормална телесна температура се счита 37 градуса, то при бременните жени тя може да достигне до 37,8 градуса.

Допълнителните количества кръв, както и увеличената скорост, с която преминават през кръвоносните съдове, може да предизвикат кръвотечение от носа и кървене на венците, което при бременните е често срещано явление.

Ще познаете, че кръвообращението ви се е засилило и по така нареченото майчино сияние. Богатото снабдяване с кръв помага на кожата да бъде подхранена, еластична, блестяща и здрава.

Коментирай
Свободно време