Бременност

Консумацията на плодове през бременността прави детето по-умно

Как става това?

21.09.2016г. / 14 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че плодовете са полезни и трябва да ги ядем по-често, но по някаква причина невинаги го правим. Особено полезни са за бременните жени. Плодовете биха могли да стимулират умствените и познавателните способности на бебетата им в по-следващи етапи от живота им.

Това сочат предварителните данни от проучване на канадски учени от Университета в Албърта. Изследването има за цел да предвиди ползите от консумацията на плодове по време на бременността. Учените са стигнали до извода, че редовният прием на плодове от бременните жени действа благотворно върху развитието на мозъчните функции на бебетата.

Екипът разгледал данните на 688 деца и открил, че плодовете, поети от майката през бременността стимулират когнитивните способности на детето още след първата година след раждането.

Свързани статии

Разбира се, изследователите са категорични, че са необходими още изследвания, за да се определи с точност ползата от консумацията на плодове през деветте месеца на бременността.

Важно е също да се отбележи, че тази препоръка в никакъв случай не трябва да кара бременните жени да мислят, че трябва да ядат големи количества плодове през бременността. Това крие рискове от трупане на излишно тегло, риск от отключване на гестационен диабет с всичките му последици.

Все пак тревожна остава констатацията на лекарите, че по-голямата част от бременните жени по цял свят пренебрегват плодовете. А те трябва да са част от ежедневното меню и дори да заместват някои междинни закуски.

* * *

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Да бе да! Затова маймуните са по-умни от хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време