При малките бебета често се появяват люспи по главичката и особено в задната ѝ част. Това лющене не означава, че бебето ви страда от лоша хигиена или че е болно от кожно заболяване. Състоянието обикновено не крие никакви рискове и е свързано с обработката на млякото в първите седмици от живота на новороденото.

Така наречените крусти по скалпа на бебето са образувани от млечни натрупвания и са в резултат на обмен на хормони от тялото на майката към това на бебето.

Какво представляват крустите?

Крустите са мастни натрупвания, причинени най-често от гъбичката, която предизвиква пърхот. Хормоналният обмен между майката и бебето също е една от причините за поява на твърди и мазни струпеи по скалпа на бебето. Понякога могат да се появят и около слепоочията му, както и по челото.

Възможно е да се появи зачервяване, дори в областта зад ушите и около очите.

Какво причинява крусти?

Специалистите не са напълно сигурни в това какво точно причинява появата на крусти по бебешката главичка. Обикновено появата им се дължи на излишък от себум, който представлява восъкоподобна субстанция, пише todaysparent.com, примесена с жълтеникави кожни екскременти, съдържащи мастни субстанции. Те се произвеждат от мастни жлези и могат да се натрупат в резултат на нарушение в работата на мастните жлези не само при бебета, но и при тийнейджъри и възрастни.

Още по темата

Какво да правите, ако бебето ви има крусти?

Най-добре е да не правите нищо. С времето те просто ще отпаднат. Обикновено тези образувания не притесняват бебето, а по-скоро майката, защото изглеждат неприятно.

Ако обаче предизвикват дискомфорт и раздразнения на бебето, можете да ги третирате с обикновен зехтин. Просто капнете върху главичката на бебето малко зехтин и масажирайте внимателно с кръгови движения. Восъкоподобното вещество се премахва най-лесно с течна мазнина. Не търкайте силно, за да не предизвикате друг проблем.

Преди да прибягвате до каквито и да е процедури, все пак се допитайте до наблюдаващия педиатър.

Ако забележите, че натрупванията не се повлияват от третирането със зехтин и дори се разпространяват по лицето и врата на бебето, незабавно се допитайте до лекар, за да се изключи рискът от гъбична инфекция.

Снимки: iStock