Бременност

Следродилна депресия – как да намалим риска от нея?

Техники за овладяване на депресивното състояние и превенцията му

12.12.2016г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Следродилната депресия е сериозен проблем, който не трябва да се подценява. Едно от най-важните неща за майката е да не се самообвинява, защото следродилната депресия може да връхлети без видима причина.

Близките на родилката също трябва да подходят с разбиране и да се въздържат откъм упреци от сорта на „ти не обичаш бебето, затова стана така!“

Подгответе се

За една бъдеща майка, особено ако това е първото ѝ дете, е важно да бъде подготвена за това какво предстои. Говорете с лекаря си, четете литература по темата, информирайте се от опита на свои близки. Само с добра подготовка ще знаете как да реагирате по-адекватно вместо да се чувствате като ударена от гръм.

Спете достатъчно

Изтощеният от бременността организъм има нужда от почивка. Сънят през нощта, както и следобедните дремки, допринасят за превъзмогването на стреса в тялото и намаляват риска от изпадане в депресивно състояние след раждането.

Хранете се здравословно

По време на бременността, а и не само, тялото има крещяща нужда от здравословна храна. Зареждайте организма си с полезни хранителни вещества и строго избягвайте рафинираните захари, готовите десерти, солта, напитките с изкуствени подсладители, консервираните храни.

Осигурете си нужните порции протеини, мазнини и въглехидрати за деня. Балансираната диета доказано подобрява настроението и предпазва от следродилна депресия.

Упражнявайте се

Леките физически упражнения по време на бременността помагат за редуциране риска от изпадане в депресия. Това се дължи на ендорфините, освобождавани по време на тренировка. Те намаляват нивата на стрес в организма и потискат дори появили се вече симптоми на депресия.

Свързани статии

Не е нужно да пресилвате тялото си, дори е противопоказно. Достатъчни са леки упражнения всеки ден, за да тонизирате тялото си и да държите депресията далече от себе си.

Йогата също помага. Дори тя да не е интензивно физическо упражнение, нормализира дишането и релаксира мускулите и сухожилията.

Поддържайте социалните си контакти

Не се затваряйте в себе си, дори да имате тежка и трудна бременност. Контактите с близки и приятели винаги влияят добре и потискат риска да изпаднете в депресия след раждането. Ако допуснете да се чувствате самотна, рискувате да увеличите шансовете това ужасно състояние да ви се стовари.

Акупунктура

Според редица изследвания, а и според източната традиционна медицина, акупунктурата помага невероятно много за редуцирането на риска от депресия. Тя има успокояващ ефект, който потиска секрецията на кортизол и намалява напрежението.

Снимки: iStock

Коментирай