Бременност

Прекомерно изпотяване през бременността

На какво се дължи и кога е нормално

02.08.2017г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Повишеното изпотяване е често срещано през бременността. Възможно е да се случи на жени, които иначе нямат проблем с изпотяването и не страдат от непрестанни жълти петна под мишниците.

Какво причинява прекомерно изпотяване?

Както при повечето особени състояния през бременността, така и тук хормоните са главните виновници. Още след самото зачеване хормоните в тялото на жената започват да изменят нивата си. Това влияе на редица биологични процеси, включително отделянето на пот и терморегулацията.

Какво трябва да знаем за домашните тестове за бременност?

Измененията в хормоналните нива влияят на хипоталамуса, където именно е разположен центърът за регулация на телесната температура. Това кара организмът и мозъкът да възприемат погрешно сигналите за температура, карайки потните жлези да охлаждат тялото. Случва се дори когато навън е студено.

Кога изпотяването е най-лошо?

Най-обилно и най-мъчително е изпотяването през първия и третия триместър. След раждането при някои родилки също се наблюдава обилно изпотяване вследствие на новите хормонални промени. По-рядко този феномен се наблюдава във втория триместър.

За какво ползват плацентата след раждане

Неприятното изпотяване и обливане с горещи вълни ще затихне постепенно, когато и хормоните се нормализират след раждането.

Свързани статии

Какво трябва да знаете?

Често по време на бременността се сменят местата, на които се потите повече. Обикновено хората се потят най-много от подмишниците, гениталиите и перианалните области – там, където са разположени апокринните жлези. За съжаление, затова се появява и лоша миризма, когато се потим от тези места.

По време на бременността обаче местата на изпотяване се сменят. Активизират се повече така наречените екринни жлези, отговорни за терморегулацията вътре в тялото. Намират се по лицето, под гърдите, гърба, ингвиналните гънки.

 

Няма какво да направите, освен да се охлаждате повече и да хидратирате тялото си.

Коментирай