Бременност

Топ 5 храни, които са важни преди да забременеете

Наблегнете на тях в ежедневното меню

14.08.2017г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: Max Pixel

Снимка: Max Pixel

Искате да забременеете? Ако сте планирали бременността си отрано е важно да подготвите и организма си. Той трябва да бъде максимално здравословна среда, в която вашето бебе да се развива по най-добрия начин през 9-те месеца. 

За целта е препоръчително да започнете да приемате здравословни храни няколко месеца до 1 година преди зачеването. 

Кои са най-полезните храни за стимулиране на плодовитостта?

1. Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин В9 е жизненоважна за развитието на плода още от самото зачеване. Ако имате намерение да забременеете е препоръчително да приемате фолиева киселина предварително между 6 месеца и 1 година преди да започнете опитите. 

Фъншуй съвети за зачеване

Можете да наблегнете и на храните, богати на фолиева киселина. Сред тях са зърнените храни, зеленчуците, цитрусовите плодове.  

Фолиевата киселина е ключова за намаляване риска от вродени дефекти. 

2. Висококачествени протеини

Едно проучване, насочено към двойките с репродуктивни проблеми констатира, че диета, богата на полезни протеини и бедна на въглехидрати подобрява плодовитостта при жените и при мъжете. 

Храненето с до 25% повече протеини и с до 40% по-малко въглехидрати (става дума най-вече за захари) допринася за увеличаване шансовете за зачеване, качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. 

Висококачествените протеини в храната са важни за плодовитостта, защото те съдържат всички необходими аминокиселини. 

Най-добрите източници на висококачествени протеини са бялото месо, рибата, бобовите растения. 

3. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка, сърдечносъдовата и нервната системи на бебето. От голямо значение е те да присъстват в диетата на жената, възнамеряваща да зачене. 

5 абсурдни твърдения за зачеването, на които да не вярвате

Омега-3 мастните киселини имат свойството и да подобряват хормоналния статус на тялото, което помага за по-лесното зачеване в следващите месеци.  

Свързани статии

4. Пълномаслени или нискомаслени млечни продукти 

Важно е да се консумират млечни продукти, тъй като те са много добри източници на протеини, калций, желязо и магнезий. Според изследванията, пълномаслените млечни продукти подобряват плодовитостта заради наличието си на полезни протеини в състава. 

От друга страна обаче не трябва да се злоупотребява с пълномаслените млечни продукти, защото те повишават нивата на общия холестерол и триглицеридите в тялото на майката. 

Достатъчно е да замените някои от порциите си нискомаслени млечни продукти с пълномаслени, за да въведете баланс. 

5. Плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците са доставчици на витамини, важни минерали, фибри, необходими за подобряване фертилитета на майката. Плодовете и зеленчуците осигуряват важни антиоксиданти, намаляващи възпаленията в тялото, които пречат на зачеването и здравословното развитие на плода. 

Плодовете и зеленчуците трябва да заемат централна роля в менюто всеки ден.

Коментирай