Бременност

Недостатъчно наддаване на тегло през бременността – защо е опасно

Крие рискове

04.02.2019г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-големият женски кошмар и страх по време на бременността е прекаленото напълняване. За повечето жени това се случва лесно и неусетно, понякога въпреки усилията за контрол на теглото.

Но за някои проблем се оказва недостатъчното наддаване на тегло по време на бременността. Случва се по различни причини – генетични особености, съпътстващи заболявания, силно сутрешно гадене, загуба на апетит, метаболитни проблеми или някаква друга медицинска причина.

9 храни за бременни, богати на желязо

Оказва се, че недостатъчното наддаване на тегло през 9-те месеца може да се окаже доста по-опасно от обратния вариант.

Жените, които качват по-малко от 10 кг по време на бременността имат по-висок риск от преждевременно раждане, раждане на бебе с вродени дефекти или раждане на плод с маломерно тегло.

Някои жени не само изпитват трудности в нормалното за бременността наддаване, но дори отслабват.

За щастие, в първия триместър природата има своите механизми да компенсира този метаболитен проблем. Докато плодът е съвсем малък, той има по-малки хранителни нужди, пише whattoexpect.com. Това означава, че недостатъчното увеличаване на майчиното тегло в ранните етапи на бременността няма да окаже никакво негативно въздействие върху плода.

Това обаче не важи през втория и третия триместър. Ако не се достигне препоръчителния минимум в теглото, може да се наложи специално медицинско наблюдение на бременността с оглед превенцията на възможни усложнения.

Тъй като бебето става все по-голямо, то се нуждае от повече калории и хранителни вещества. Те стават все по-търсени от запасите в тялото на майката. Това не означава обаче, че бременната трябва да се храни в големи количества, още по-малко с вредни храни.

Топ 10 суперхрани за бременни

Естественият механизъм, който природата е отредила е майчиният организъм да трупа вещества в запас, които бебето да приема чрез пъпната връв. Когато майката е твърде слаба, запасите ѝ не са достатъчни.

В никакъв случай бременната жена не трябва да се стряска от този проблем. Не трябва да се прибягва до бързи калорични храни, захари, джънк, двойни порции, които уж да компенсират недостатъчното тегло. Диетата трябва да се съобрази от специалист. Консултирайте се с наблюдаващия лекар, който да ви даде подходящи напътствия.

Коментирай