Бременност

5 неща, които майките забравят, след като родят

Погрижете се за себе си, за да е щастливо и бебето ви

19.01.2020г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След като родят, много майки забравят за себе си, за нуждите си, за здравето си. Цялото им внимание се обръща към бебето и неговото отглеждане. Това е напълно нормално, но е важно всяка майка да отделя време и за себе си, защото така ще се чувства по-добре, ще е по-пълноценна за себе си и за бебето си.

Независимо дали току-що сте родили или е минала цяла година, тялото ви преминава през огромна промяна. Лишенията от сън, хранителните навици, липсата на време за поддържане на външния вид и за физическа активност оказват голямо негативно влияние. Вероятно сте свикнали вече да сте мама на пълен работен ден, която не се гримира, не се издокарва и не си дава време за любимите занимания, но е време да промените това.

Подходящите секс пози при бременност според гинеколози

Ето какво е важно да не забравяте да правите, след като родите бебето си.

Да използвате маски за лице

Преди да се роди вашето бебе сте обичали да се глезите, да поддържате здрав дух в здраво тяло, посещавайки спа или разкрасителни процедури. След раждането на бебето няма никаква причина да спирате да го правите. Дори е важно да отделяте време за такива процедури, защото не просто ще ви помогнат да си върнете самочувствието и сиянието на кожата, но и ще ви релаксират и успокоят.

Да се храните редовно

Грижите покрай новороденото бебе ангажират вниманието на младите майки, които често забравят да се хранят. Не им остава време, а и безпокойството покрай бебето отвлича вниманието им. За да си върнете добрата форма от преди бременността, а и за да бъде достатъчно хранителна кърмата ви е важно да се храните пълноценно. Не забравяйте да се храните редовно и да си приготвяте здравословни ястия.

5 ползи за здравето от тиквата и тиквеното семе през бременността

Да прекарвате време с партньора си

Много мъже се чувстват пренебрегнати заради промените, до които появата на бебето води. Често те остават на заден план, защото вниманието и грижите на майките са заети с бебето, особено през първите месеци след раждането. Не забравяйте да обръщате внимание и на половинката си. Както той, така и вие имате нужда от време, прекарано заедно като двойка независимо, че вече сте родители, че сте уморени или че мислите ви са заети от всичко, което се случва с бебчето.

Да пиете кафето си горещо

Горещото кафе е нещо, което майките на новородено трудно могат да си спомнят. Правите си топло кафе и бебето започва да плаче. Сменяте пелени, къпете го, преобличате го, храните го и изведнъж се сещате, че не сте си изпили кафето, а то вече е леденостудено. Познат сценарий, който много жени споделят. Всяка майка има нужда от горещото си кафе. Не го забравяйте.

Храни, които помагат да забременеете

Да спите, когато бебето спи

Моментът, в който можете да си вземете необходимата ви дрямка трябва да е съобразен с часовете за сън на бебето. Вместо да се чудите какво по-напред да направите, докато то спи, починете си качествено. Дремнете за един час. Ще се убедите колко по-енергични и отпочинали ще се чувствате, ако спазвате този режим.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време