Бременност

Как да се справим с косопада по време на бременността?

Според експертите това е естествено – не води до оплешивяване и отшумява до 4 месеца след раждането

14.10.2020г. / 07 21ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Очакването на дете е един от най-щастливите моменти за всяка жена. Наред с трепетите около появата на малкото човече, жените преминават през немалко предизвикателства. Освен с бушуващите хормони, сутрешно гадене, болки в кръста и подути крайници, бъдещите майки трябва да се справят с още едно изпитание – косопад. 

В телата на бременните се произвежда доста по-голямо количество естроген в сравнение с периода преди забременяването. Именно естрогенът е отговорен за добрия растеж на косата и нейното здраве. Затова в повечето случаи по време на бременността косата, която е символ на женствеността, става по-плътна, лъскава и здрава. След раждането нивата на естроген намаляват, което води до косопад.

Според експертите това е естествено – не води до оплешивяване и отшумява до 4 месеца след раждането. 

Макар и по-рядко косопадът може да се появи още по време на бременността. Най-често този проблем се наблюдава при дамите със сутрешно гадене, загубилите тегло в началото на бременността или тези, подложени на психическо напрежение. В тези случаи бъдещите майки трябва да се консултират с лекар, защото проблемът може да се дължи на недостиг на цинк, проблем с щитовидната жлеза или анемия. В този случай лекарите ще назначат подходящи медикаменти. 

Подходяща грижа за косата

Независимо от причината за косопада, бременните могат да предприемат следните мерки – да избягват прически в които има силно опъване на скалпа– например конска опашка и плитки.

Бъдещите майки не бива да прекаляват със сресването на косата, особено когато е мокра, защото тогава косъмът е най-чуплив.

Храната също оказва голямо влияние върху структурата на косъма. Тъй като той е съставен предимно от протеини, бременните трябва да консумират повече храни богати на белтъчини – месото, бобовите растения, ядките, зърнените култури, зеленолистните зеленчуци. Експертите съветват бременните да използват шампоани и балсами, които съдържат биотин и силицея, които подхранват косата. 

Още полезни съвети за борба с косопада по време на бременността може да научите в онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ на 17 октомври, от 16:30 часа, на живо на Puls.bg. 

Коментирай