Бременност

Как да облекчите главоболие без лекарства, ако сте бременна

Методи за намаляване на болката по време на бременност

09.05.2024г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Как да облекчите главоболие без лекарства, ако сте бременна

По време на бременността приемът на лекарства трябва да е ограничен и контролиран от вашия лекар. Повечето лекарства могат да имат негативен ефект върху развитието на бебето, заради което се налага ограничава приемът на повечето от тях. Ако все пак се налага да взимате някакви медикаменти е добре това да бъде задължително консултирано с наблюдаващия бременността лекар.

Тези обстоятелства правят контролирането на болката по време на бременност истинско предизвикателство. Ако например ви заболи глава, най-лесното нещо, което можете да направите, за да си помогнете, е да вземете болкоуспокояващо хапче. Това обаче може да е противопоказно по време на бременност.

В такива случаи как да облекчите мъчителното главоболие без лекарства, ако сте бременна?

Направете си студен компрес 

Студеният компрес може да ви спаси от главоболието, ако сте бременна и не трябва да пиете безразборни болкоуспокояващи. Опитайте да наложите кърпа, напоена с леденостудена вода върху челото и слепоочията си. Ако не помага, увийте кубчета лед в тънка кърпа и наложете на местата, на които усещате болка. Дръжте компреса между 30 минути и 1 час в зависимост от това усещате ли облекчение или не.

Облейте лицето с ледена вода 

Опитайте се да облекчите главоболието, като облеете обилно лицето си с ледена вода. Може да опитате и със студен душ, ако можете да издържите няколко минути. Не прекалявайте с екстремно студена вода, за да не провокирате нежелани симптоми и оплаквания по време на бременността. Опитайте с хладък душ за няколко минути. Редуването на топъл със студен душ стимулира кръвообращението, което има благотворен ефект при болка и главоболие.

Пийте повече вода 

Добрата хидратация е важна за намаляване на всякакви болки по тялото и меките тъкани, включително главоболие. Пийте повече вода, за да се хидратирате и да доставите достатъчно кислород на организма си. В много случаи дори при лека дехидратация е възможно да ви заболи глава.

Свързани статии

Направете леки упражнения 

Физическото натоварване и напрягането на мускулите освобождава ендорфини, които действат болкоуспокояващо. Без значение дали страдате от главоболие или други болки в тялото и мускулите, леките упражнения и ходенето могат да ви помогнат.

Масажирайте слепоочията 

Масажите помагат за подобряване на кръвообращението и отпускане на мускулатурата. Масажирайте различни точки по главата, за да облекчите болката и да подобрите притока на кръв. Масажирайте слепоочията, челото, скалпа, като прилагате лек до средно силен натиск. Използвайте леко въртеливи движения. Притискането и в основата на врата също помага при главоболие.

Коментирай