Бременност

Профилактиката на инфекции започва преди забременяването

„Искам децата ми да са спокойни и добри хора“, споделя Вики от „Мастило“ пред форум „Бременност и детско здраве“ на Puls.bg

02.11.2020г. / 15 12ч.
Мария Дуковска
Профилактиката на инфекции започва преди забременяването

Инфекциите по време на бременността са често срещани, но крият много опасности. Затова профилактиката трябва да започне още преди забременяването, обясниха специалисти по време на онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg, което се проведе на 31 октомври и се излъчи на живо в сайта и социалните мрежи на медията.

Д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог, посъветва бъдещите майки да направят профилактичен преглед преди забременяването, за да са наясно дали не са носители на инфекция и дали имат имунитет.

„Ако нямат изграден имунитет срещу някоя от инфекциите например варицела, цитомегаловирус, рубеола, то трябва да се имунизират и след това да забременеят“, препоръча д-р Даскалов.
По думите му по време на бременността имунитетът на жената е намален и тя е в риск за много инфекции, а повечето от тях водят до преждевременно раждане.

„Инфекциите, които биха могли да застрашат бременността, могат да се разделят на две групи – тератогенни, които увреждат плода – токсоплазмозата, рубеолата, херпес вирус“, заяви д-р Даскалов и уточни, че втората група инфекции, които може да развие бременната, са най-често вагинални.

По отношение на COVID-19 д-р Даскалов заяви, че е важно да се спазва социална дистанция и високо ниво на лична хигиена. Той заяви, че негови пациенти с коронавирус са преминали през заразата леко и безпроблемно.

Д-р Красимира Жекова, акушер-гинеколог, разказа за една от най-честите акушерски операции по време на раждане – епизиотомията. Тази интервенция цели по-лесно раждане и предпазване от разкъсвания по време на раждане.

„Има случаи, при които епизиотомията е задължителна. Това са всички случаи на оперативни вагинални раждания, случаите на раждания в седалищно прилежание, при недоносените бебета“, разясни д-р Жекова.

По думите на д-р Жекова в последните години заради повишената възраст на родилките в България се наблюдава повишаване на случаите, в които се налага използването на епизиотомията при раждане.

За правилния изход от тази акушерска ситуация д-р Жекова препоръча правилна подготовка на влагалището – ако има инфекции, те да бъдат излекувани и подобряване на разтегливостта на влагалището с помощта на препарати с хиалуронова киселина.
 
Кои са основните стъпки за правилната грижа за бебешката кожа обясни фармацевтът Мария Обретенова. Най-важно за бебешката кожа е хигиената. Ежедневната грижа включва къпането, като родителите могат да пропуснат ден за къпане, но не бива да се пропуска почистването на лицето, дупето, гениталиите и гънките.   „Трябва да изберем подходящ продукт, съобразен с чувствителната бебешка кожа. Те трябва да са с по-малко съставки, тъй като това ще намали риска от поява на алергия, да са без алкохол, без парабени и консерванти, без оцветители“, уточни Мария Обретенова в разговора с водещата на „Форум бременност и детско здраве“ Румяна Тасева.

За грижите за сухата кожа на детето говори д-р Надежда Хаджиева, педиатър и дерматолог. Данните показват, че почти половината от бебетата имат суха и чувствителна кожа.
„Особеностите на сухата детска кожа са сърбяща и люпеща се кожа, която се провокира от зимния сезон, честите къпания, топлата вода, неподходящи измивни продукти“, коментира д-р Хаджиева.

При много сухата кожа може да се развие атопичен дерматит, който се забелязва около 3 – 6 месец на детето. Той започва със зачервявания около брадичката и гънките, а сърбежът е най-силен нощем. В тези случаи трябва да се използват правилни продукти, а къпането на детето да бъде с не толкова топла вода.    За денталната грижа на децата говори д-р Зорина Петрова. По думите ѝ грижата за зъбите на детето трябва да започне преди неговото раждане т. е., започва с денталната грижа за майката.

„Има значение как се храни бременната, защото минерализацията има отношение към кръвната плазма на майката“, обясни д-р Петрова.

След всяко хранене на бебето е важно да се почиства устната кухина, за да се отстранят остатъците от храната, които могат да увредят лигавицата. Почистването на първите няколко зъби става с марля и физиологичен разтвор.

„Когато вече има повече зъби, може да се използва четка за зъби, но без паста, за да не я поглъщат децата“, заяви д-р Петрова.

Новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg обърна внимание и на семейните отношения. Деница Банчевска, психолог, психотерапевт и клиничен супервизор коментира как родителите да разрешават конфликтите в семейството така, че водещ да бъде интересът на детето.

„Конфликтите са естествена част от взаимоотношенията между хората, те дори са необходими. Това е начин да договорим различията си с партньора, да изразим гледна точка. Липсата на конфликти също е проблем, защото говори, че има неизговорени неща“, коментира Деница Банчевска, уточнявайки, че е важен начинът, по който се реализира конфликтът.

Важно е децата да са свидетели на ползотворен конфликт, защото това ги учи как да решават конфликтите си в бъдеще. Според психолога в различните етапи от развитието на детето, то трябва да бъде включвано в решаването на семейните неразбирателства. Например, ако родителите спорят в кое училище да учи детето, то трябва да се поиска и неговото мнение. В случаите, в които конфликтите между родителите прераснат в раздяла, то майката и таткото трябва да обяснят на детето, че се разделят като двойка, но винаги ще бъдат негови родители.
По традиция „Форум бременност и детско здраве“ среща аудиторията с популярна личност, която представя в нова светлина – тази на родител. Този път за мисията да отгледаш дете говори вокалистката на група „Мастило“ – Виктория Терзийска-Величкова. Тя разкри, че е имала тежка втора бременност, тъй като бебето е затиснало артерия на крака, което е водело до сериозни притеснения.

„За разлика  от първата бременност, която  мина като песен, втората беше трудна. Но сега имам две прекрасни дъщери и всичко е в миналото“, сподели Вики.

Тя признава, че се стреми да не поставя много граници пред децата си и казва, че от тях се е научила на търпение и на това да „граби на момента“.

„Искам децата ми да са спокойни и добри хора“, споделя Вики.

За проекта си с детски песнички „Маргаритка“ изпълнителката казва, че идеята се е зародила, защото е искала да има качествено музикално съдържание за най-малките. Инициативата „Приказки без край“, зад която Вики отново застава, цели да разведри децата, настанени в болница, с помощта на любимите им приказни герои.

Новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ достигна до над 7700 уникални потребители, посетили каналите на Investor Media Group, а в социалните мрежи live студиото достигна до над 9000 души.

Цялото онлайн издание на Форума може да гледате ТУК, както и на 3 ноември, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR.

„Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg се провежда с генералното партньорство на Sensibel Nachtkerzen, Babe Laboratorios, KIN Laboratorios и с подкрепата на Dr. Theiss и Select Asset Management.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.