5 храни, с които ще отслабнем през пролетта. Снимка: istock
Пролетта е идеалният сезон, в който да обърнете внимание на себе си. Нека грижата за физическото и духовното здраве бъде на първо място. А за да се подготвите за това, започнете с храненето.
Те са богати на витамин К (който е необходим за съсирването на кръвта, здравето на сърцето и костите, превенцията на рака и много други функции), както и на мед, селен, витамини от група В и много други важни хранителни вещества. Аспержите могат да подобрят цялостното ви здраве.
Как да ги консумирате: аспержите са вкусни, просто сотирани с чесън и морска сол в малко масло, гхи, кокосово масло или дори малко зеленчуков или пилешки бульон. Само се уверете, че не ги преварявате! Ако искате да останат яркозелени и да запазят формата си, варете ги докато омекнат малко, но спрете готвенето, преди да са се преварили. Около 10 минути би трябвало да са достатъчни!
Някои храни ви дават ясна индикация за коя част от вас ще бъдат полезни и това е случаят с цвеклото. Наситеният му и сочен цвят ви показва, че то е чудесно за кръвта и кръвообращението ви. Цвеклото може да понижи кръвното налягане, да повиши издръжливостта ви и да подпомогне с детоксикацията – всичко това благодарение на това, че е уникален източник на фитонутриенти, наречени беталаини. Когато е приготвено правилно, цвеклото е вкусно.
Как да го ядем: за това има толкова много варианти! Можете да изцедите цвеклото или да го добавите към смути, да го печете като гарнитура, да използвате белачка за зеленчуци, за да го настържете в салата, да го навиете на спирала или да го направите на борш!
Всички сме запознати с този класически зеленчук, но когато са в сезон, морковите могат да бъдат много вкусни. Богати на витамин А и други антиоксиданти, те са чудесни за поддържане на здрава коса, кожа и нокти и затова се считат за храна против стареене, плюс това са мощен съюзник в борбата с рака.
Как да ги ядете: можете да ги консумирате сурови и можете да експериментирате с много различни начини за оформяне, рязане или настъргване върху всичко – от салати до сандвичи или такос. Можете дори да ги навиете на спирала като алтернатива на тиквичките, за да направите здравословна „паста“. Те са и перфектни за хапване по време на пътуване и са чудесни, когато се топят в ядково масло.
Тази мощна билка расте като плевел и понякога не получава достатъчно признание за мощните си лечебни свойства. Ментата съдържа антиоксидант, наречен розмаринова киселина, който може да облекчи симптомите на сезонна алергия. Ментолът, който съдържа, е естествен деконгестант и може също така да успокои разстроен стомах.
Как да я консумирате: ментата е деликатна билка, така че е по-добре да не я готвите. Можете да я добавите към вода или студен чай за освежаващ естествен аромат – тя е и чудесна ядлива гарнитура и може да се нареже и добави към плодови салати.
Има ли нещо по-хубаво от това да захапете прясна, узряла, ароматна и вкусна ягода в края на пролетта/началото на лятото? Този вкусен плод е здравословно удоволствие, защото е сред петте най-добри източника на богати на антиоксиданти плодове. Въпреки че ягодите са плод и съдържат фруктоза, те всъщност могат да помогнат за балансиране на кръвната захар, а полифенолите, които съдържат, ще подкрепят имунитета, здравословното обновяване на клетките и много други функции.
Как да ги консумирате: освен да ги ядете сурови, можете да ги замразите (просто отрежете дръжките преди замразяване) и да ги добавите към смутита, можете да разтопите тъмен шоколад на водна баня, за да ги потопите в него, и след това да замразите с шоколадова глазура за десерт. Можете също да ги сложите върху пудинга си с чиа или овесените ядки, или да направите бързо сладко, като ги нарежете и варите на слаб огън в малко вода с пръчица канела, а след това добавите малко екстракт от ванилия и кленов сироп накрая.