Бременност

Важни въпроси и отговори за грижата за детските зъби

От каква възраст трябва да се мият зъбките и кога да е първият преглед при зъболекар

02.06.2021г. / 08 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Миенето с четка и паста за зъби е едно от най-важните действия за поддържане на хигиената в устната кухина. Особено важна е грижата за детските зъби, както и да положим основите на здравословни навици у най-малките, така че след време да се грижат сами за оралното си здраве с търпение и постоянство.

Кои са най-честите въпроси, свързани с поддържането на дентална хигиена при децата и кои са техните отговори, ще разберем от д-р Зорина Петрова, управител на Medical Point, в новото дигитално събитие на "Форум бременност и детско здраве" на 5 юни. Организаторите от Puls.bg и този път са подготвили много интересна и полезна програма, с експертни лектори, с която да помогнат на всички бъдещи и настоящи родители. Темата за денталното здраве на децата е сред тях, а някои важни неща специално за Az-jenata.bg в аванс ни сподели д-р Петрова.

Миенето на зъби е може би най-досадното занимание за децата. Но пък и най-важното – от каква възраст трябва децата да започнат да мият зъбите си?

Първото посещение при специалист по дентална медицина трябва да е още преди да се появи първото зъбче. Там трябва да се усвоят и практикуват навиците за поддържане на добра устна хигиена. Истинското миене на зъбките започва след поникване на първите зъбки (обикновено, когато са вече 6-8). В началото тази дейност се извършва от родителя; с подходяща четка и паста, той почиства зъбките. Личният пример е много важен. До голяма степен зависи от нас, дали за детето това ще е досадно задължение или полезна и нужна грижа. До три години детето трябва да може да си мие зъбите правилно (под надзора на родител).

Колко често трябва да посещават зъболекар?

Зъболекарят трябва да се посещава по два повода – за профилактика и при проблем. В детска възраст се извършват множество растежни процеси, развиват се дъвкателни навици, формира се постоянната зъбна редица и др., затова прегледът при стоматолог трябва да е част от рутината ни за здраво дете. Казахме, че първият преглед е още преди пробиването на зъбките, след това е добре периодично (на 6 месеца например) да се прави консултация. Ако разбира се, междувременно изникне проблем, посещението е задължително. В по-голяма възраст трябва да се следи за кариеси (вкл. и на млечните зъбки), да се проследява преходът към постоянни зъби и др. Важно е да подчертаем, че профилактичен преглед веднъж годишно е задължителен и че всеки проблем трябва да се решава своевременно от стоматолог, защото процесите в детска възраст са динамични.

Има ли определена взаимовръзка между възрастта на детето и това от каква паста за зъби има нужда?

Детските продукти за орална хигиена трябва да се съобразяват с възрастта. Децата винаги трябва да ползват продукти за деца, не за възрастни, тъй като има съществени разлики в състава. Детските пасти за зъби обикновено са с приятен за децата вкус, полезно е да са с натурален подсладител (напр. ксилитол, който има и допълнително антибактериално действие) и се различават по количеството флуор. Децата до три години трябва да ползват паста за зъби без флуор, защото още не са придобили навика да изплюят пастата. Всеки производител определя възрастовата граница, за която е даден негов продукт, така че е важно ние като потребители да се съобразим с неговата препоръка. Водата за уста като продукт за орална хигиена се препоръчва след 6-7-годишна възраст.

Какви са рисковете, ако децата не използват правилната паста за зъби?

Ако децата ползват паста за възрастен, рискуваме от една страна да се самозаблуждаваме, че се грижим за детските зъби, но реално да го правим с напълно неподходящ продукт (респ. без ефект); от друга страна не само да не сме полезни, но и да вредим (напр. ако детето ползва избелващата паста на мама и татко). Детският организъм се различава съществено от този на възрастния; има свои различни собствени нужди и ние трябва да се съобразим с това. Както следим дали ползваме правилното за възрастта лекарство, така трябва и да следим дали ползваме правилния продукт за орална хигиена.

Още важни и полезни съвети научете от участието на д-р Зорина Петрова във „Форум бременност и детско здраве“ на 5 юни. Събитието за пръв път ще постави и още една важна тема, с която се сблъсква всяка майка - теглото по време и след бременността

Гледайте събитието на живо на puls.bg/live, в стрийминг платформата за събития с професионален фокус Investor Media Pro, където ще откриете пълната програма на форума. Очаквайте подробности и в Az-jenata.bg.

Генерални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са BABE Laboratorios и KIN Laboratorios, основни партньори са НУРОФЕН и Medical Dent Center. Събитието се провежда с подкрепата на MyKi Watch, ПСАГБАЛ „Света София“, Herbamedica.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Жената днес и София иг-рае/Sofia plays.

Коментирай
Свободно време