Бременност

Хемоглобинът по време на бременност

26.11.2007г. / 08 57ч.
Аз жената
Хемоглобинът по време на бременност

По време на бременността един от основните проблеми на много жени е как да повишат хемоглобина си. Защо? Защото хемоглобинът е една от най-важните съставки на кръвта, които определят до голяма степен общото ни здравословно състояние.

Названието на хемоглобина идва от гръцката дума haima (кръв) и латинската globus (земно кълбо). Това е съставната част на еритроцитите – червените кръвни телца. Основната функция на хемоглобина е да пренася кислород в организма.

Нормалното количество е 120-140 г/л. Обаче по време на бременността към края на втория триместър при някои жени драстично намалява и това може да доведе до анемия.

Крайно нежелано състояние, особено по време на бременност.
Причината е недостатък на желязо, фолиева киселина, мед и цинк. Прекаленото психическо натоварване и стрес също успешно може да доведе до анемия.

Основните симптоми на анемията са постоянна умора, отпуснатост и сънливост. Наблюдава се понижен апетит, стомашно чревни разстройства, може да започнат да ви се чупят ноктите, кожата ви да се изсуши, а косата изтощи. Както и да се развие в по-сериозни респираторни заболявания и тахикардия. Ако по принцип имате ниско кръвно може да се заблудите, че с всеки изминал ден то все повече ви пада и да не обърнете навреме внимание на проблема.

Добре е да противодействаме на анемията своевременно, защото в противен случай борбата би била дълга и продължителна. Най-хубаво е да започнем превенцията от рано. Затова трябва да не се пропускат профилактичните прегледи и редовно да се правят изследвания на кръвта.

Не случайно се препоръчва да се пие фолиева киселина месеци преди дори да сме започнали опити за забременяване. В това отношение жените, които планират добре бъдещето и живота си са с предимство пред онези, които в един прекрасен ден изневиделица разбират, че са бременни.

Ако хемоглобинът е понижен, лекарят може да ви предпише различни желязосъдържащи препарати, но наред с това е добре да имате подходящ хранителен и двигателен режим, така че да получите така желания резултат – хемоглобин в нормата, здрав вид, щастливо лице и много желание за живот.

Продуктите, които се препоръчват за повишаване на хемоглобина основно са:
Месни продукти: бяло птиче месо, риба, говежди език, черен дроб, сърце;
Зърнени храни: фасул, царевица, грах, елда, леща;
Зеленчуци: пресни печени картофи (добре измити, но небелени), тиква, цвекло, всякакви зеленилки: лапад, киселец и разбира се най-много коприва;
Плодове: червени и зелени ябълки, сливи, банани, нар, праскови, круши, кайсии, земни ябълки, ягоди, дюля;
Сокове: прясно изцедени от нар (дори само по две глътки дневно), цвекло, моркови, сок от червени плодове;
Полезни са още: морските продукти, жълтък, черен шоколад, сушени гъби.

Добре е да се знае също така, че желязото най-добре се усвоява чрез течности и най-вече, ако са комбинирани с продукти с голямо съдържание на витамин C.
Например ако за обяд хапвате черен дроб с коприва е добре да го комбинирате с домати като гарнитура или сок от праскови.
Черният чай възпрепятства усвояването на желязото и при нисък хемоглобин е добре да се замести със зелен чай.

Добре е правилното хранене да се комбинира с разходки на чист въздух и леки упражнения.

Спазвайки всичко това също е добре да си правите на определен интервал от време изследвания на кръвта, защото повишаването на хемоглобина също никак не е желателно.
Затова е добре да спазваме златната среда, за да се радваме на по-лека бременност и здраво бебе.

Таласемия

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Nel ( преди 11 години )
Zdraveite , moqt hemoglobin e 95 a sled dve sedmici 6te rajdam> Rajdaneto 6te proti4a sekcio , vtora bremennost mi e i ginekolojkata mi me opla6i 4e tozi hemoglobin e mn nisak i opasen pri btoro sekcio!! Mnogo me pritesni !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
emiliq ( преди 11 години )
az sam v 20 sedmica i hemoglobina mi e 105 i lekarkata me izprati na hematolog,za6toto mi pada rqzko hemoglobina.iskam da popitam nqkoi znae li dali e opasno za bebeto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ivana ( преди 11 години )
хемоглобина ми е 105 в 7ми месец.казаха ми,че може да се приема желязо под формата на лекарства,но може да се пробва и хранителен режим с повече прием на желязо(пресни печени картофи,коприва,спанак,черен дроб,сърца и др.)аз ще пробвам парво така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
kameliq ( преди 11 години )
sega sam v 4 mesec doskoro ne vkusv ah meso sega pochnah da qm i sega hemoglobina mi e 77.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Петър ( преди 11 години )
Искам да питам, жена ми сега е болница в 9-я месец е и хемоглобинът и беше 90. Преляха и къв и след 2-я ден вече е 94, искам да знам отразява ли се това на "полуда"? Много се притеснявам за детето да не му навредим с това. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Райна ( преди 11 години )
Моя лекар ми каза че когато влизаш да раждаш хемоглобинът ти не трябва да е висок защото се получават тромбози, затова при хемоглобин 100 при раждане е много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Yuliya ( преди 11 години )
Аз съм 27 седмица и хемоглубинът ми е малко под нормата 113 а и урината не ми е 4иста притеснена съм гърдите много ме болят дали е нормално моля жи пишете ми благодаря преджарително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
sevie ( преди 11 години )
a pik az biah v devetia mesec 80 i se stigna 4ak do prelivane na kriv uspeh na vas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
galq ( преди 11 години )
az sum samo na 15 godini i mi ostavat dva meseca za ra roda i mi e 90/30 mn mi e nisko :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Венета ( преди 11 години )
Преди всичко не се чудете какво да ядете или какво да правите за да си повишите хемоглобина. Това трябва да прецени вашия лекар. Аз съм бременна в петия месец, храня се нормално и хемоглобинът ми е 113.Това е леко под нормата, която е 120 и затова докторът ми изписа да пия малтофер-фор в продължение на 40 дни и после ще видим резултата. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар