Бременност

5 странни симптома при бременност

Необичайни промени в женското тяло

29.11.2022г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е бурен период, в който женското тяло се променя непрекъснато. Тя може да е същинско предизвикателство за бъдещата майка, защото се появяват поредица от странни и на пръв поглед необясними симптоми, които могат да ви стреснат.

Странни и неприятни симптоми през бременността

Някои от тези симптоми са добре познати и не са изненада за повечето жени, но други са особени и странни, и могат да предизвикат изумление, понякога дори притеснение.

Кои са някои от най-странните симптоми по време на бременност?

Седалката на тоалетната ви може да посинее

Това е рядко явление, което може да ви стресне. Не се случва на всички бременни, но е възможно да се появи. След ходене до тоалетната може да забележите, че седалката е посиняла. Вероятно ще си помислите, че дънките ви са боядисали бедрата ви, а оттам боята се е пренесла върху седалката.

Изключително странни симптоми през бременността

Всъщност, този феномен се причинява от промяната в хормоните по време на бременност. Не съществува ясно научно обяснение защо това се случва и защо се случва само при някои жени, според brighside.com. Една от възможните причини е реакция между пластмасата на седалката и промените в кожата, причинени от хормоналните изменения в женското тяло през бременността. Те създават промени в pH-то на организма, което може да повлияе върху цвета на повърхностите, до които се допирате.

Метален вкус в устата

Много бременни жени се оплакват от метален вкус в устата, както и от необяснимо желание за храни, които до момента не са им се прияждали. Отново хормоните по време на бременността са виновни за тези странни промени. Повишаването на естрогена и прогестерона в този период може да причини усещане за метален вкус в устата. Можете лесно да го неутрализирате, като хапнете лимон, дъвчете дъвка, хрускате няколко солети или пиете сок от нар.

Странни промени в сетивата по време на бременност

Подуване на венците, кървене

През бременността притокът на кръв към тъканите на матката се увеличава, за да се подпомогне нормалното израстване на плода. Този феномен може да засегне други области от тялото и техните тъкани, което влияе и на венците. Те могат да се възпалят, да се зачервят, да започнат да кървят. За да ги облекчите, използвайте четка за зъби с мек косъм. Жабурете отвара от смрадлика и лайка.

Поява на стомашни киселини

Стомашните киселини са често явление по време на бременността. Настъпват не само заради нарастващия плод, който притиска стомаха и създава условия за навлизане на стомашните сокове обратно в хранопровода, но и заради промяната в хормоните. Лошото храносмилане е неприятен страничен ефект от бременността, от който за съжаление много жени страдат. Намалете кафето, ограничете обема на порциите и яжте по малко няколко пъти на ден.

Странности през бременността

Замаяност

Ако се почувствате замаяни докато сте бременни, това вероятно ще ви уплаши и ще ви накара да се усъмните в доброто си състояние. Нормално е да се притесните, но в повечето случаи замаяността се дължи на повишения приток на кръв към мозъка. Това създава повишение и в кръвното налягане, което може да предизвика замаяност. Ако усещате подобни неразположения, най-добре е да се консултирате с наблюдаващия лекар, който да прецени дали е в рамките на нормалното или се налага лечение или наблюдение.

Коментирай