Бременност

Изключително странни симптоми през бременността

Които обаче не са опасни

23.12.2015г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността могат да се наблюдават какви ли не странни симптоми. Много майки се паникьосват, защото си мислят, че нещо лошо се случва с телата им.

Трябва да ви успокоим, дами, защото странни симптоми по време на бременността се случват постоянно. Кои са те?

Уголемяване на зърната

Не се ужасявайте от самото начало и не бързайте да си мислите, че някоя страшна болест е обхванала гърдите ви.

Уголемяването на зърната, дори повече от представите ви, се случва по време на бременността и то сравнително често. Всъщност, най-често се разширява ареолата около зърната. Зърната от своя страна могат да отделят течност.

Причината за това потъмняване и разширяване на ареолата е хиперпигментация, причинена от хормоните по време на бременността. Пъпчиците и неравностите по кожата могат да се появяват и да изчезват непрекъснато.

Най-важното е да не се излагате на пряка слънчева светлина в този период, особено да не излагате гърдите си, защото кожата в този период е още по-чувствителна и нежна от всякога.

Запушване на носа без да сте болни

По време на бременността може да се наблюдава запушване на носа. Много бъдещи майки си мислят, че са пипнали грип и бързат да се притесняват, че ще предадат заразата на бебетата си или че по някакъв начин тя ще повлияе на здравословното им състояние.

Невинаги запушеният нос е причинен от грипни състояния през бременността. Причината отново могат да са хормоните, които в този период са с променени нива и параметри. Има голяма вероятност да изпитвате сухота в носа, подуване, кървене, невъзможност за дишане през носа.

При всички случаи трябва да се консултирате с лекар, за да се проследи точната причина за състоянието ви.

Обилно изпотяване

Ах, тези хормони! Виновни са за почти всички неразположения по време на бременността. Метаболизмът също така може да е виновен за промяната в потенето. Той може да се ускори по време на бременността. Допълнителното кръвоснабдяване на органите и системите, в това число и кожата, също оказват влияние върху отделянето.

Странни образувания по кожата

Преди да се стреснете и заради тези странни симптоми, попитайте своя лекар.

Образуванията по кожата невинаги са опасни. По време на бременността те много често са предизвикани от допълнителното производство на меланин в кожата.

Могат да се наблюдават тъмни петна по кожата, гърдите, врата, лицето, подмишниците, ръцете. Добрата новина е, че обикновено избледняват след раждането в рамките на няколко седмици или месеца.

Странни вагинални течения

Вагиналните течения се дължат на промяната в хормоните. Може да се наблюдава лепкаво, прозрачно или бяло течение, което на моменти да е доста обилно.

За по-добра хигиена използвайте два чифта памучно бельо, вместо ежедневни дамски превръзки, които да ви запаряват.

Свързани статии

Изпускане по време на смях

Лекото изпускане е симптом при много бременни, които обаче се срамуват да споделят проблема си. Не се притеснявайте, защото вероятно нищо ви няма. Всичко се дължи на тежестта на плода, натиска върху пикочния мехур и разхлабените от хормоните мускулни влакна.

Силно хъркане през нощта

Може досега да не сте хъркали, но през бременността да ви се случи. Ако носът ви е запушен, не използвайте капки срещу хрема, а прочиствайте носа с физиологичен разтвор всеки ден. Това ще ви помогне да дишате по-свободно както през деня, така и през нощта.

Повишено лигавене

Лигавите се като бебе? Свръхсекрецията на слюнка се дължи отново на променения баланс в хормоните. Изследванията не са съвсем категорични защо се случва този феномен и каква е целта му, но той определено не е опасен.

Коментирай