Бременност

Причини за задух по време на бременност

Кога е опасно и кога е нормално

07.06.2023г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността могат да се появят всякакви странни усещания, оплаквания, симптоми и различни видове дискомфорт. Сред тях е появата на задух. В някои случаи задухът може да не е свързан със сериозно състояние, но в други да.

Най-честите кожни проблеми през бременността

Внимание! Статията е информативна. Ако изпитвате задух през бременността, незабавно се консултирайте с лекар.

Сред най-честите причини за поява на задух по време на бременността е нарастващият плод. Той постепенно и настъпателно притиска диафрагмата, което затруднява пълното и качествено поемане на въздух.

Друга възможна причина за поява на задух през бременността е увеличаването на хормона прогестерон. Той има пряка връзка с дишането, защото стимулира дихателния център в мозъка.

По този начин при високи стойности на прогестерон в кръвта броят вдишвания може да се увеличи, а това да доведе всъщност до усещане за задух и невъзможност да си поемете достатъчно въздух.

Нарастващото количество околоплодна течност е също една от възможните причини да се появи задух по време на бременността.

Храни и напитки, опасни за бременни

Дишането може да се затрудни допълнително, ако носите бебето по-високо разположено. Това оказва допълнителен натиск върху диафрагмата и белия дроб. Особено изразено се усеща, ако вдишвате дълбоко.

Какво можете да направите, за да облекчите задуха?

В повечето случаи състоянието се счита за безобидно. Въпреки това не трябва да се пропуска консултацията с лекар, който да потвърди това и да изключи възможни опасни причини за поява на задух през бременността.

Можете да се обграждате с допълнителни възглавници, докато спите за повече комфорт. Препоръчително е да спите на една страна, не по гръб или по корем, за да улесните дишането и да намалите притискането.

Изпъвайте рамене назад, вдигайте глава нагоре с изпъната шия, изправете гръбнака максимално. Правете това упражнение за разтягане, ако получите пристъп на задух през деня.

10 фактора, които правят бременността рискова

Кога задухът може да е сериозен проблем?

Винаги е важно да се консултирате с лекар, ако имате задух, защото той може да се окаже провокиран от сериозни състояния. Сред тях са пневмония, астма, проблеми със съсирването на кръвта.

Важно е моментално да потърсите лекарска помощ, ако задухът е придружен с учестен пулс, кратко и учестено дишане с невъзможност да поемете дъх, слабост, болка в гърдите, паник атаки, упорита суха кашлица, обливане със студени вълни.

Коментирай