Бременност

Колко голям трябва да е коремът по време на бременността

Кои са факторите, които влияят на развитието на бебето

13.09.2023г. / 11 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период на бурни и в много случаи неочаквани промени. Всеки организъм е индивидуален и протичането на бременността до голяма степен зависи от неговите особености.

Широко разпространените митове по отношение на големината на корема през бременността също не са рядкост. В повечето случаи те гласят, че колкото по-голям е коремът, толкова по-голямо ще бъде и бебето.

Размерът и формата на корема невинаги са показател за размера на бебето

Този и други митове се оказват напълно погрешни. Вижте защо това е така и колко всъщност трябва да е голям коремът по време на бременност? Има ли установена норма и защо процесът протича индивидуално?

Невинаги голям корем означава голямо бебе по време на бременност

Ако коремът ви е по-голям през бременността и особено през последния триместър това не означава, че задължително и бебето расте с по-големи размери.

Факторите, които влияят на големината на корема са много – количество околоплодни води, степен на натрупване на мастна тъкан в коремната област, гестационен диабет, хормонални особености.

Ако бебето е с по-малки размери не означава, че ще се роди по-лесно

Един разпространен мит е, че ако бебето е с по-малки размери до края на бременността, това автоматично гарантира леко нормално раждане. Това също е невярно твърдение, тъй като има много други фактори, които могат да повлияят на протичането на раждането. Възможно е дори да се наложи раждане със секцио въпреки малките размери на бебето.

10 народни начина да разберете пола на бебето

От значение са предлежанието на плода преди раждането, здравословното състояние на майката, физическите показатели на тялото, предварително изследвани от лекарския екип, проследяващ бременността.

Ако сте с нормално или поднормено тегло през бременността не означава, че ще родите бебе с малки размери

Някои жени са маниакално обсебени от това да не напълнеят по време на бременността. Драстичното ограничаване на храната в този период крие риск от поднормено тегло на майката, но и от недостиг на ценни за развитието на бебето хранителни вещества.

Нещо повече – това, че майката е с поднормено тегло съвсем не гарантира, че бебето ще се роди с нормални или маломерни размери. Възможно е да се случи тъкмо обратното, както и преждевременно раждане, спонтанен аборт, дефекти в развитието.

5 задължителни неща за всяка бременна жена

Свързани статии

Защо прекалената големина на бебето носи риск при раждане?

Не само маломерните бебета са в риск преди и след раждането. Бебетата с прекалено големи размери също са застрашени от проблеми по време на раждане. Всичко зависи от причината за големите размери.

Сред възможните причини за това бебето да расте по-голямо от нормалното са гестационен диабет, наднормено или свръхтегло на майката, преносване с повече от седмица или две след установения термин. Неправилното и нездравословно хранене, съдържащо излишни мазнини и въглехидрати също са сред възможните причини.

Изумителни неща, които бебето ви прави в корема

Въпреки че женското тяло е създадено да успее да се справи с износването на по-голям плод, раждането в такива случаи може да е опосредствано от обстоятелствата и да наложи специални грижи от страна на лекарския екип.

Коментирай