Бременност

Размерът и формата на корема невинаги са показател за размера на бебето

Вижте защо е така

19.02.2016г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Когато една жена зачене, тя се вълнува не само от пола на бебето, но и от това колко голямо ще се роди. Гадаенето по формата и размера на коремчето си остава само гадаене, защото невинаги формата и размерът му предполагат по-малко или по-голямо бебе. Вижте повече в следващите редове.

Вашата височина

Ако вие сте висока на ръст, имате дълга коремна област и бебето ви ще има повече пространство да расте. Матката ви ще нараства нагоре, а не толкова навън. В резултат коремът ви може да изглежда по-малък.

При жените с по-нисък ръст има по-малко разстояние между ханша и най-ниското ребро. Това означава, че за бебето ще има по-малко място да расте нагоре и матката ви ще нараства навън. Това може да е причина коремът ви да изглежда по-голям.

Ако това е първа бременност

Ако това е вашата първа бременност, нормално е коремчето ви да бъде по-компактно, защото коремните ви мускули са стегнати. При втора и следващи бременности, коремчетата обикновено са с по-голям размер, тъй като мускулите на матката и коремните мускули вече са по-гъвкави и не са възвърнали предишната си форма.

Разбира се при по-атлетичните дами, които успяват да постигнат ефекта на плоския и стегнат корем, при втора бременност коремчето би могло отново да е малко.

Позицията на бебето

Докато растат, бебетата са доста активни в утробата. Често променят позицията си, особено до края на второто тримесечие. По време на последния триместър, бебетата обикновено застават с главичката надолу в естествената поза за раждане.

Но разбира се има и изключения и някои бебета застават на една страна или с дупето надолу. Тяхната позиция донякъде е отговорна и за промяната на формата и размера на корема.

Околоплодна течност

Количеството на околоплодната течност може да варира. През първите 20 седмици, повечето от нея се произвежда от телесните течности на майката. В един по-късен етап от бременността количеството на течността се увеличава. В зависимост от това колко течности произвеждате вие или бебето ви, коремът ви може да промени своя размер и форма.

Размер на бебето

Генетиката играе важна роля за размера на бебето. Ако и двамата родители са високи, тогава бебето може би също ще наследи това. Ако са със среден ръст, по-вероятно е бебето да се роди малко на тегло и не много дълго на сантиметри.

Свързани статии

При първите бременности бебетата обикновено са по-малки, а при следващи са склонни да бъдат малко по-големи. Разбира се това правило не важи за всички бременни и техните бебета.

Всяка бременност е уникална и различна. Истината е, че трудно може да се прецени размера на бебето, което носите само по размера и формата на коремчето.

Снимки: istock

Коментирай