Бременност

Природни методи за облекчаване на хемороиди през бременността

Как да ги неутрализирате без лекарства

24.04.2024г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Природни методи за облекчаване на хемороиди през бременността

Бременността налага въздържанието от приема на лекарства без лекарски контрол. Веществата в медикаментите могат да окажат вредно влияние върху развиващия се плод и имено заради това е добре да се консултирате за всеки медикамент, който приемате, докато сте бременна.

Хемороидите са един от най-често срещаните проблеми през бременността. Те могат да се появят и да причинят дискомфорт, влошен начин на живот, болка, парене, невъзможност да седите нормално, трудности в изхождането.

Причините за хемороиди през бременността, особено в последните ѝ фази, най-често са свързани с промените в хормоните, причиняващи инертност на гладката мускулатура на червата. Това от своя страна забавя изтласкването на крайните продукти от храносмилането.

Какво можете да направите, за да облекчите хемороидите, ако сте бременна, но без да използвате лекарства?

Движете се повече 

Движенията и упражненията стимулират мускулатурата, включително тази, над която нямате съзнателен контрол. Упражненията за корем, ходенето пеша, клякането са все чудесни начини да се раздвижите, а заедно с това да раздвижите и червата си.

Установете график за ходене на тоалетна 

Една от причините за запек при бременните жени е нередовното изхождане. Можете да се опитате да го контролирате, като се постараете да установите график. Така ще накарате червата си да привикнат към това да се изпразват по едно и също време. Механизмът е подобен на този на съня, който също изисква строгост в режима, за да е пълноценен.

Свързани статии

Много вода

Пийте повече вода, за да хидратирате тялото си. Водата помага за по-добро храносмилане и по-лесно изхождане.

Упражнения на Кегел 

Упражненията на Кегел представляват съзнателно свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно. Това ще ви помогне не само да имате по-леко раждане, но и ще облекчи запека и хемороидите.

Седенето е противопоказно 

Избягвайте продължителното седене на стол в една поза, която притиска кръвоносните съдове около и в ануса. Седенето е противопоказно за кръвообращението, което и без това може да е затруднено по време на бременност. То причинява и поява на хемороиди.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време