Здраве и красота

Храни, свиващи кръвоносните съдове – защо да ги избягвате

Нарушават циркулацията на кръвта и са опасни

15.01.2019г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свиването на кръвоносните съдове невинаги е нещо лошо. Всъщност това е полезен механизъм на организма, който в определени случаи помага срещу загубата на топлина в тялото, повишава кръвното налягане, ако е опасно ниско и изпраща по-големи количества кислород към органи и тъкани, също така предотвратява загуба на кръв или течности.

В други случаи обаче свиването на кръвоносните съдове може да се окаже опасно за здравето и живота. Прекаленото стесняване на съдовете води до опасно високо кръвно налягане, силно главоболие, инсулт или инфаркт, понижен приток на кислород към важни органи и тъкани. При ненавременно контролиране на това състояние могат да настъпят сериозни усложнения, дори смърт.

Как да предпазим артериите от вредните мазнини?

Някои храни съдържат вещества, които предизвикват свиване на кръвоносни съдове. Ето защо е препоръчително да се избягват или консумацията им да бъде в малки количества.

Кои са те?

Много солени храни

Приемът на сол за денонощие често се оказва твърде висок, защото неусетно приемаме повече соли, отколкото е необходимо. Солените храни са богати на натрий, който кара организма да задържа вода, което увеличава обема на кръвта и течностите в тялото. Това повишава кръвното налягане. Повишаването му води до увреда на кръвоносните съдове. Намаляването на приема на обработени и готови храни, пакетирани продукти и колбаси помага за редукцията на излишната сол в организма.

Женско биле

Тази билка е много популярна в народната медицина. Тя се използва при кашлица, киселини в стомаха, болки в гърлото. Въпреки че има много ползи, женското биле стеснява съдовете и може да предизвика сериозни проблеми при дългосрочна употреба.

Кофеин

Кофеинът има свиващо за кръвоносните съдове действие, затова с него не трябва да се злоупотребява. Препоръчителни са 1-2 чаши на ден. Всичко над тази доза затруднява организма.

Домашни лекове за разширени вени и спукани капиляри

Храни, съдържащи трансмазнини

Към тези храни спадат понички, банички, кексове, пуканки, маргарини, бисквити, бонбони, готови кремове, вафли и всички, подобни на тези храни продукти. Избягвайте ги, защото те повишават значително холестерола в организма. Натрупванията от холестеролови плаки по съдовете причиняват стеснения, запушвания и сърдечносъдови инциденти.

Как да разширите съдовете по естествен път?

Правете масаж на цялото тяло по-често. Това стимулира кръвообращението и подобрява притока на кръв. Упражнявайте се редовно. Застоят причинява стеснения на съдовете и нарушена циркулация, които водят до редица здравословни проблеми. Спрете пушенето. То е един от най-големите врагове на кръвоносните съдове.

Коментирай