Здраве и красота

Хранене при хемороиди – полезни и вредни храни

Как да облекчим състоянието

10.02.2024г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хемороидите са често срещан проблем. Известно е, че възникват, когато вените във и около ануса и ректума се подуят и се раздразнят поради натиск. Те могат да бъдат вътрешни или външни. Едни от първите симптоми за наличие на хемороиди са болка и кръв по време на изхождане, сърбеж на ануса, болка в областта на ануса при седене и други. При първи симптоми е важно да не се отлага консултацията с лекар, за да се изясни дали става въпрос за хемороиди или за друг здравословен проблем. 

Свързани статии

Наличието на хемороиди изисква промяна в начина на живот и хранене. Важно е да спортуваме редовно, да поддържаме здравословно тегло и да обърнем внимание на дневното си меню. 

Дори леките промени в менюто веднага могат да се усетят като подобряване състоянието на хемороидите. Според западни проучвания, добавянето на фибри към менюто може да намали кървенето, свързано с хемороиди с 50%. 

Когато увеличавате приема на фибри, започнете бавно и напредвайте. Твърде многото фибри бързо могат да причинят газове или подуване на корема. Също така е важно да пиете достатъчно вода и полезни напитки, когато увеличите приема на фибри.

Свързани статии

Има разнообразие от храни, богати на фибри, които се смятат за полезни при хемороиди. Това са зеленчуци като марули, моркови, спанак, аспержи, артишок, цвекло, гъби, ряпа, тиква, зелен фасул, картофи, броколи, зелен грах. 

За добро храносмилане е важно да консумираме всеки ден плодове. Едни от най-полезните при хемороиди, намаляващи запека са авокадо, ябълки, праскови, банани, сини сливи, фурми, смокини, круши, киви. 

Пълнозърнестите храни са вкусно средство да си осигурите повече фибри. Сред тези, които се препоръчват в диетите при хемороиди са киноа, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и паста. 

Какво още може да добавите към менюто си? Това са боб, леща, нахут, бадеми, слънчогледови семки, смляно ленено семе, шамфъстъци, орехи пекан.

Храни, които трябва да се избягват при хемороиди или да се консумират рядко са тези, които съдържат малко или никакви фибри, могат да влошат изхождането. Такива са млечни храни с изключение на кисело мляко, червени меса, колбаси, захарни изделия, тестени изделия от бяло брашно, алкохол, люти храни, пържени храни, пакетирани лакомства, бургери, солени храни.

Свързани статии

Въпреки че пикантните храни са любими на много хора, те могат да раздразнят храносмилателния тракт и потенциално да причинят дискомфорт на тези, които страдат от хемороиди. Подправките могат да причинят обостряне и влошаване на хемороидалните симптоми. Те могат също така да влошат симптомите на язва в червата или стомаха, което води до кървене.

Млечните продукти като сирене и прясно мляко съдържат високи нива на лактоза, която може да раздразни тъканите около аналната област.

Бялото брашно е силно преработено и трябва да се избягва. Има много високо съдържание на въглехидрати и може да доведе до запек и диария, две често срещани причини за обостряне на хемороиди. Когато търсите по-здравословна алтернатива за печене, опитайте да го смените с пълнозърнесто или бадемово брашно.

Преработените храни обикновено не съдържат фибри и са с високо съдържание на сол, което може да доведе до запек и да засили симптомите на хемороиди.
Друга храна, която трябва да се избягва е червеното месо. Съдържа много малко фибри, трудно се смила и може да влоши запека, който е основна причина за хемороиди.

Коментирай
Здраве и красота