Задачата на майката  е сложна – да стимулира и да поддържа лактацията. И майката и бебето трябва да се научат на кърмене. Бебето притежава вродени рефлекси, които му гарантират, че умее да суче.

През първите дни след раждането се отделя оскъдно количество коластра, която по състав и вид много се отличава от постоянното мляко. Тя съдържа повече белтъчини и соли, но е по-бедна на мазнини и въглехидрати, поради което е лесносмилаема. Коластрата е богата на защитни фактори. Това я прави най-ценната храна в този период, когато детето приема едва няколко милилитра течност. След 3-ия ден се образува т.нар. преходна кърма, а зрялата се появява след 14-ия ден. Съставът на тази кърма и особено мастното й съдържание непрекъснато се променят в зависимост от часа на кърмене, от хранителните навици на майката, продължителността на кърмене, възрастта на детето.

За да се образува достатъчно количество и богато по състав мляко, приемайте дневно допълнително 600–800 ккал (при близнаци 1300 ккал) и пийте около 2 литра течности. Много важни са и почивката и спокойствието. Неприятностите, стресът и преумората влияят отрицателно върху образуването на мляко. Кърменето не бива да трае по-дълго от 10 до 40 минути. Времето се определя от чувството за ситост и от силата на сучене.

В първите дни поставяйте кърмачето на всяка гърда за 5–7 минути, за да стимулирате рефлекса на отделяне на мляко и да предотвратите застоя му. Периодът между кърменията варира от 2 до 5 часа.

Вземете решение
Едно от първите решения, които трябва да вземе бъдещата майка, е дали ще кърми бебето, или ще го храни със заместител на майчиното мляко. Трябва да започнете подготовката на гърдите за кърмене още преди раждането – около 35–36-ата гестационна седмица. Зърната се уголемяват, потъмняват, втвърдяват се, кръвоснабдяването на гърдите се увеличава. Във вътрешността на млечните жлези се разрастват малки алвеоли, които се подготвят за производството на мляко – това е причината за увеличения размер на бюста. Около шестия месец млечните жлези са готови да произвеждат мляко.
Не рискувайте…
Недостатъчната подготовка може да превърне кърменето от щастлив ритуал в кошмар, ако се появят рагади. Гръдните зърна са изключително чувствителни след раждането. Тази чувствителност се увеличава, като пикът й настъпва на третия ден след идването на бебето на бял свят. Затова е толкова важно преди раждането да подготвите гърдите за кърмене. Дискомфортът може да се предотврати, ако през последните 2–3 месеца на бременността сутрин и вечер полагате усилия зърната да загрубеят и да се намали тяхната свръхчувствителност.

Подгответе гърдите си за кърмене
Най-важното правило е да поддържате стриктна хигиена.  Сутрин и вечер с измити ръце и с нежни въртеливи движения нанасяйте крем върху гръдното зърно и пигментираната част, като втривате в кожата и масажирате. Поради хормоналния бум през бременността зърната са изключително чувствителни. Затова избягвайте грубото им обтриване, тъй като то може да предизвика маточни контракции. Ако бременността ви протича с усложнения – заплашващ аборт или опасност от преждевременно раждане, отложете подготовката на гърдите за кърмене за последния лунарен месец.
Грижа за гърдите след раждане
Преди всяко кърмене добре измивайте ръцете си. Не използвайте много ароматизирани сапуни – бебето не харесва силните миризми.
С подходяща вода (минерална или преварена) нежно отмивайте крема от зърната и ареолите.
Не оставяйте гърдите непочистени след кърменето, тъй като от изсъхналата кърма се образуват корички. След отстраняването им може да се получи раничка.
Почиствайте гърдите, както преди всяко кърмене. Подсушавайте ги, нанасяйте крема за гърди с нежни движения, поставете подложката (подплънката) за гърди.

Един не по-малко важен съвет
За вашия комфорт и за отстраняването на напрежението в гърдите изцеждайте кърмата с подходяща помпа (най-добре електрическа) до омекването на гърдите.
Изцедената кърма може да съхранявате в хладилник или във фризер и да я използвате по-късно. При всяко кърмене поставяйте детето и на двете гърди. Така то ще получава най-гъстата, най-висококачествена кърма, което ще облекчава и Вашите гърди.

Като в люлка… При класическата поза за кърмене седите удобно в креслото и държите бебето така, че главата му лежи на ръката ви. То е обърнато на една страна, коремът му е допрян до вашия. Ухото, рамото и ханшът му образуват една линия. За да наместите главата му срещу гръдното зърно, подложете възглавничка. Подкрепяйте с ръка дупето или бедрото на бебето, при което подлакътницата ви лежи по протежение на гърба му. Каквато и поза за кърмене да изберете, бебето не бива да върти главата си, за да достигне гърдата. В противен случай то не може да суче правилно.

Из публикации на списание „9 месеца”

Прочетете още:
Платен отпуск за кърмене
Хранене на кърмачката