Бременност

Хранене след секцио

14.09.2009г. / 15 24ч.
Аз жената
Хранене след секцио

Времето до раждането дори да ви се струва, че минава бавно, се изтърколява бързо. И ето, дали по желание или по медицинско решение се налага да родите секцио. За операцията – ясно е – не е толкова страшна. Но готови ли сме за времето след нея? Спецификите са няколко. Ето една от основните – хранене в първите дни след секцио.

В деня на операцията няма да можете да ядете нищо, а вода на малки глътки ще можете да поемате едва около 6-7 часа след извеждането ви в реанимация.

В първия ден след операцията ще е добре да сте основно на кисело мляко (1-2 кофички), обикновени бисквити (максимум 1 пакетче), малко (до 100 г) сирене или кашкавал. Ще можете да пиете свободно вода.

В следващите дни коремът ви, наскоро опериран, ще трябва да се щади. Освен това ще ви е трудно да ходите по голяма нужда до тоалетна. Затова внимавайте с храните. Ако сте решила да кърмите своето бебе следва да внимавате още повече. Сега вече бебето и вие сте като скачени съдове - каквото ядете отива в кърмата. А ето и конкретните храни, които е добре да избягвате – бобови, зеле и всичко, което би подуло стомаха ви, в това число диня, пъпеш, грозде. Най-неутралният плод за този период е ябълката, но белете корите й. Наблегнете на супите, киселото мляко с бисквити и повече течности – най-вече вода.

След около 8 дена след секциото ще можете вече спокойно да спите на корем, а до 10-15 дена и да похапвате каквото желаете. След 20-тия ден можете дори да започнете упражнения.

* * *

Първите часове след раждането
Всичко за бременността

Коментирай