Мода

Мехнди – красиви рисунки с къна

Събудете положителната енергия

24.06.2019г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те са красиви, може да ги видите в различни форми и цветове и това лято може би ще искате да си ги направите. Мехнди – красив бодиарт, някои ги наричат татуси с къна в индийската култура (и не само, срещат се в Близкия изток, Африка) които се правят при специални случаи както на жените, така и на мъжете.

Въпреки това, по-често могат да бъдат видени изрисувани върху нежната женска кожа. Най-често срещаните типове мехнди са арабските, пакистанските и индийските, които се различават малко един от друг.

Красивите рисунки поставят началото си още преди хилядолетия и за тях се смята, че са дълбок символ на здраве, чувственост и късмет. Основната причина за това е, че растението, използвано за създаване на мехнди се смята за свързано с положителна енергия.

Пастата, с която се рисува е направена предимно от смлени листа къна, които са били изсушени, а дизайните, независимо дали са прости или сложни, обикновено се прилагат върху краката и ръцете, но някои дами избират да ги поставят и върху други части на тялото си.

Санскритската дума за мехнди е mendhika. Използването на мехнди и куркума е описано в най-ранните ритуални книги на индуски веди. Халди (оцветяване с паста с куркума), както и мехнди са ведически обичаи, предназначени да бъдат символичното представяне на външното и вътрешното слънце.

Ведическите обичаи са съсредоточени върху идеята за „събуждане на вътрешната светлина“. Традиционните индийски дизайни представляват слънцето на дланта.

В западния свят мехнди е приеман за красив (летен) аксесоар. Можем да ги видим в ярки цветове, с изобразени птици, флорални мотиви, декорирани с кристали. В галерията ни може да видите няколко красиви идеи за рисунки с къна.

Коментирай