Дизайнерът Радослава Лазарова представи своя колекция с уникална авторска дантела по време на пресконференция. Актрисата Саня Борисова беше специален гост на събитието, по време на което Радослава Лазарова демонстрира част от творческия процес на своята работа и показа ревю с избрани булчински и официални рокли.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода и водещ на пресконференцията, представи талантливата млада дизайнерка и акцентира върху предишни нейни изяви и постижения, с които Радослава Лазарова е заявила убедително присъствие на модната сцена.

Авторските дантели, създадени по дизайн на Радослава Лазарова са специфични за уникалния стил на дизайнерката.

„Разполагаме с техника, която ни позволява да творим уникални дантели по наш собствен дизайн. Хубавото при авторската дантела е, че позволява да използваме всякакви материи и цветове, като са възможни преливания от цвят в цвят и се работи най-вече с копринени конци.“, сподели Радослава Лазарова и разясни процеса на изработка на авторската дантела.

Той започва със създаването на творческа рисунка, която се импортира в компютър и със специална програма се запълва бод по бод, след това файлът се прехвърля върху автоматична машина, която бродира дантелата върху плат. Процесът беше онагледен с видео, а на място дизайнерката показа готова дантела с флорални мотиви и барокови елементи. Част от демонстрацията беше и довършителна работа върху булчинска рокля.

Дизайнерката Радослава Лазарова разположи асиметрично елементи от авторска дантела върху полата. В горната част тя направи ръчен набор от копринен тюл, който нежно обгръща раменете и демонстрира актуалната тенденция за наслагване на прозрачни материи. Финалният щрих беше поставянето на 3D флорални елементи, изработени също с техниката на авторската дантела.

Актрисата Саня Борисова присъства като специален гост, облечена с рокля на Лазарова..

„За мен е чест и удоволствие да бъда облечена с роклите на Радослава Лазарова.“, сподели Саня Борисова и разказа как дизайнерката е избрала перфектната рокля за церемонията, при която в края на 2018-та година получи наградата за „Най-добра изгряваща актриса в Италия“. Саня Борисова отбеляза, че след това творческото партньорство между нея и дизайнерката, вдъхновено от проф. Любомир Стойков, е продължило с красива фотосесия в Националната опера и балет пред обектива на фотографа Ивомир Пешев.

Радослава Лазарова представи своите три авторски колекции – вечерната Womanity Evening, булчинската Womanity Bridal и абитуриентската Womanity Prom. Избрани рокли от тези три колекции бяха представени по време на пресконференцията от моделите Ивелина Бубова, Никол Предьова и Антоанета Боянова. Женствени, артистични и изискани тези три колекции отразяват творческия стил на Радослава Лазарова.

„Моята сила е в оразмеряването и разкрояването на роклите, а красивите детайли са моята страст.“, сподели дизайнерката и обясни, че за нейния стил е характерно съчетаването на екстравагантно и носимо. Асиметрия, акцентиране на голото рамо и голия гръб, V-образното деколте, ръчните набори, ефектните прозрачни детайли, различни дължини и многопластови поли могат да бъдат видени в трите колекции.

Радослава Лазарова залага на актуални цветови съчетания, ръчно моделирани 3D декоративни елементи и многообразие от силуети – А-линия, „русалка“, „принцеса“ и др. Дизайнерката дава възможност на жените да носят няколко красиви тоалета в един, като създава две или три в едно рокли. Предпочитаните от нея материи са различни варианти на коприна, копринен тюл, дюпон, матиран и руски сатен, италианска тафта, както и френски, италиански и дубайски дантели.

Радослава Лазарова е второ поколение дизайнер. Тя се изгражда като професионалист, включвайки се в семейния бизнес на родителите ѝ, които са основатели на известен бранд за официални и сватбени облекла, създаден преди близо 30 години. Радослава Лазарова посвещава десет години на това да изучава тънкостите на разкрояването и придобива безценен опит, който съчетава с образование в сферата на модния дизайн в София и Варна. Следва и логичната стъпка, с която Радослава Лазарова създава свой собствен моден бранд „Блинк“ и той именно отразява нейния характерен творчески стил.

Дебютът на Радослава Лазарова и модната ѝ къща е на сцената на Sofia Fashion Week SS 2018 с колекция Womanity Evening. Още с първата си колекция тя постигна нещо, за което други дизайнери се борят с години – нейна рокля е показана на червения килим в Кан от Наталия Гуркова. Следват още няколко силни изяви, сред които и две участия в събития на Академията за мода.

Саня Борисова е носител на наградата „Най-добра изгряваща актриса в Италия“ от Festival Internazionale Cinema Castelli Romani за филма „Нокаут“. Носител е и на още две награди, едната от Romania International Film Festival за най-добра актриса 2014 г. и другата от International Film Festival за актьорски състав 2014 г. И двете награди са за филма „Живи легенди“, където Саня Борисова е съсценарист. Любопитен факт е, че тя самата е също и костюмограф на филмите „Чужденецът“ и „Нокаут“, в които играе. Изучавала е актьорско майсторство в НАТФИЗ, след което завършва театралния колеж „Любен Гройс“, а в момента подготвя магистратура по Режисура в Нов български университет. Първата ѝ роля е в телевизионния сериал „Забранена любов“, а любимото ѝ превъплъщение в театъра е „Албена“ по едноименното произведение на Йордан Йовков в Пловдивския театър.

Фото: © Хайлайф / От игла до конец