Мода

Как да изберем слънчеви очила според формата на лицето

От значение за избора е големината на рамката

08.07.2022г. / 15 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Модата в очилата се сменя, но формата на лицето ви остава една и съща. Щом веднъж успеете да я определите, след това лесно ще познаете кой стил е подходящ за вас. Ако пък искате да следвате тенденциите, можете да пригодите някоя от тях, според собственото си усещане.

Как да определите формата на лицето си?

Съществуват няколко основни форми – сърцевидна, кръгла, овална и квадратна. Нека ги разгледаме поотделно:

Сърцевидна форма на лицето

Когато ширината на лицето ви е същата или малко по-малка от дължината му. Друго характерно за тази форма е широкото чело и заострената надолу брадичка.

Какъв модел очила да изберете?

Целта тук е да се спрем на модел, който ще насочи вниманието към долната част на лицето – потърсете очила, чиито рамки са с широка, плътна горна част, без обаче да са прекалено големи. Оувърсайз моделите с кръгла форма не биха ви стояли добре.

Подходящи са очилата тип „котешко око“, „авиатор“, или пък малко по-широка тяхна разновидност с плътни рамки. Спортните очила също са добър вариант. Ако ви е трудно да определите този тип форма на лицето, помислете за Дженифър Анистън, Рийз Уидърспун или пък Лиса Кудроу – техните лица са със сърцевидна форма.

 

Кръгла форма на лицето

Тук отново ширината на лицето е със размера на неговата дължина, но характерното за нея са по-меките черти и по-заоблените скули, като най-широката част са именно те.

Кои са очилата за вас?

Избягвайте правоъгълните и прекалено обемните форми – те ще подчертаят допълнително спецификите на лицето ви, а целта е то да се омекоти.

Квадратните очила биха ви стояли добре, стига обаче да не са прекалено големи. Можете да помислите и за модел в по-тъмен цвят. Известни дами с такава форма на лицето са Мила Кунис, Дрю Баримор и др.

Овална форма

Свързани статии

Тук дължината на лицето е видимо по-голяма от ширината, с меки черти. Не забравяйте, че това е най-благоприятната форма, що се отнася до избор на слънчеви очила – можете да носите почти всичко!

Единственото условие е, все пак да внимавате големината да съответства на цялостната пропорция на лицето. Известни личности с такава форма на лицето са Салма Хайек, Джесика Алба, Кейт Мидълтън.

Квадратна форма

Силно изразена челюст и широко чело – това е характерно за нея. В този случай, купувайки очила, трябва да търсите модели, които омекотяват чертите ви. Ако е трудно да определите тази форма, помислете за лицата на Кейти Холмс, Деми Мур и Сандра Бълок – техните лица са квадратни.

Какво да изберете

Избягвайте квадратните форми. Подходящ модел за вас е „авиатор“.

Снимки: istock; Getty images.

Коментирай