Мода

Грешки в прическата, които ни състаряват

Избягвайте ги

02.07.2022г. / 13 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Освен за създаването на добро първо впечатление, начинът, по който изглежда косата ни е важен елемент за личното ни усещане и самочувствие. Има обаче някои грешки, които правим с косата и прическата, които могат да ни състарят. А това не е нещо, което бихме искали, нали?

Ето някои от най-често срещаните грешки:

Избор на неправилен цвят

С напредването на годините дамите предпочитат по-светлите тонове – понякога обаче, вместо да отнемат, те могат да добавят повече зрялост и сериозност на изражението ви. Освен това, те могат да подчертаят несъвършенствата, например капиляри или зачервяване.

Прекалено тъмните тонове пък биха добавили ненужен драматизъм, а понякога дори могат да ви накарат да изглеждате зловещо.

Можете да използвате приложения, с които да видите как точно бихте изглеждали с конкретен тон и дали той съответства на цвета на кожата ви.

Идеи за прически, които ще ви подмладят

Не избирате правилната дължина

С напредването на годините, с промяната в хормоните и навлизането в менопауза, жените губят плътността и гъстотата на косата. Трудно е да се разделим с дължината ѝ, но това, което я прави красива е не дължината, а здравината ѝ.

По-добре е да имате по-къса, но за сметка на това блестяща, плътна и здрава коса.

Ако все пак решите да запазите дължината си – нека прическата ви е скосена – по-къса отпред, и по-дълга отзад. Идеалната дължина е някъде около раменете – подходяща и привлекателна за всяка възраст.

Красиви прически за лятната ни визия

Не етажирате косата си

Според водещи коафьори, няма нищо по-скучно от коса с една дължина. Добавете етажи – освен обем, те ще накарат косата ви да изглежда по-здрава и гъста, а прическата – по-разчупена и свежа.

5 вида прически, които увреждат косата

Не играете с цветовете

Добавянето на повече от един нюанс на косата ви, ще ѝ помогне да изглежда по-обемна, създавайки дълбочина. Няколко по-светли кичура могат да ви придадат по-младежки вид.

Не боядисвате редовно косата си

Отделете време, за да поддържате цвета си винаги свеж, особено ако косата ви е в по-тъмните тонове. Нищо не издава възрастта повече от бяло-сивите корени. Ако нямате време, желание или пък възможност за редовно посещаване на фризьорски салон, помислете за по-удобен за вас вариант – може би избор на безамонячна боя; балеаж или кичури.

Какво разкрива косата за здравето ви?

Прекалявате с обема

Прекалено обемната прическа може да има обратен ефект – вместо да ви подмлади, може да ви накара да изглеждате по-стара. Вместо да тупирате косата или да я правите на „вафлички“ с преса за коса, за да създадете обем, консултирайте се с вашия фризьор – нека той ви препоръча подходящ шампоан и балсам/маска за коса.

Съвети за красива коса от индийките

Забравяте за блясъка

Косата, която няма блясък, може да ви състари, независимо от възрастта ви. Изберете правилния тип шампоан, използвайте маска вместо балсам. Не забравяйте да добавите грижа без отмиване към вашата рутина за коса!

Липса на балансирано хранене или неприемане на хранителни добавки

Здравето започва отвътре“ – не забравяйте това, дори когато става дума за косата. В забързаното ежедневие все по-трудно е да намерим време за качествена, питателна храна. Ето защо на помощ идват хранителните добавки. От изключителна важност за косата са:

  • Биотин

Той е част от витамините на Б групата, наричан още „витамин на красотата“ – изключително важен за производството на колаген и кератин. А те са сред основните „виновници“ за красотата и здравината на нашата коса. Освен това подобрява растежа ѝ – той е първата добавка, която специалистите препоръчват при косопад.

  • Колаген

Отделете средства и си набавете качествен колаген – той е незаменим помощник за доброто състояние на кожата, костите и косата.

Коментирай