Мода

5 стъпки при определянето на собствен стил

Не е необходимо да следвате сляпо тенденциите, за да формирате вашия стил

29.08.2022г. / 10 38ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Често забързаното ежедневие ни кара да прибягваме до бързия шопинг в мола, без дори да се замисляме какви добри възможности се крият зад всяка една дреха и как именно тя може да изиграе голяма роля при определянето на личния ни стил. Съвсем прибързано се доверяваме на последните модни тенденции и повечето от нас пренебрегват важността на оригиналната външна визия.

Какво представлява личният стил?

Стилът ви на обличане е вашата запазена марка, която ви откроява в някаква степен от останалите в обкръжението ви. Дрехите презентират вашия вкус, креативност, начина ви на живот и дори философията ви. Чрез него подчертавате личността си и показвате на света какво харесвате. Поради тази причина не трябва да пренебрегвате силата на модата, благодарение на която гардеробът ви може да се превърне в нещо повече от една универсална мебел, без която не може всеки дом.

Важно е да знаете, че за личния ви стил на обличане няма правилно и грешно. За да бъдете оригинални е необходимо да освободите творческата си муза и да подберете такива тоалети, които пряко отразяват вашите предпочитания и цялостната ви нагласа към света на модата.

Визията ви може да съчетава няколко модни категории и подкатегории. Най-добре познатите стилове напоследък са: класически, романтичен, бохемски, минималистичен, спортен, бароков, винтидж и уличен (небрежен стил). Ако чувствате, че е необходимо, може да разучите подробности за тях, които биха могли да ви помогнат при определянето на личните си предпочитания. По този начин ще създадете автентична визия, която репрезентира истинското ви аз. Точно в това се крие разликата между модата и стила – далеч не е необходимо да следвате най-новите тенденции, за да бъдете себе си.

Определете предпочитанията си

Оказва се, че много хора разчитат на познати и дори на стилист, за да се допитат до тях какво да носят и какво не. Ако не сте от този тип и не желаете друг да определя стила ви, не губете надежда. В интернет съществуват множество онлайн тестове, чрез които може да определите или да усъвършенствате личния си начин на обличане. А ако не желаете да прибягвате и до тях, е добра идея да почерпите вдъхновение от социалните платформи. Най-подходящата в случая е Pinterest. Сайтът предлага множество модни идеи, на база на които може да откриете какво ви допада и какво не. От особено голямо значение е да знаете, че може да съчетавате абсолютно всичко, което ви харесва, без да се притеснявате, че то не резонира със стила на любимата ви известна личност или с някои общопризнати модни правила. Вие сте собственият си стилист. Ще бъдете уверени в облеклото си, ако носите само това, което ви харесва, без да се подчинявате на чужди мнения и предпочитания. Ето защо в известен смисъл е необходимо да се опознаете повече, за да успеете да определите личния си стил на обличане.

Разчистете гардероба си

Бъдете смели и отделете дрехите, които не смятате да използвате повече, след като вече сте определили основите на стила си. Тази промяна ще ви зареди с положителна енергия и със сигурност ще ви повлияе благоприятно. Разбира се, не е препоръчително да изхвърляте отделените дрехи. Далеч по-добра алтернатива е да ги дарите или продадете. Така ще бъдете не само в помощ на другите, но и на себе си.

Отделете повече време за шопинг

Не е никаква тайна, че това така любимо занимание на много хора е ключова стъпка при определянето на стила. Без значение откъде ще пазарувате, необходимо е да се въоръжите с търпение. На второ място е важно да бъдете разумни и да не се поддавате на изкушението, лъхащо от бляскавите манекени. Далеч не е нужно да се връщате с няколко чанти, пълни с дрехи, които може би няма да ползвате, но сте купили, само защото са ви грабнали окото. Дори една добре подбрана блуза може да изиграе голяма роля в начина на обличане и да обогати гардероба ви. Избягвайте да бъдете разточителни, като се хвърляте единствено на луксозните магазини в мола. Схващането, че сте в крак с модата само ако носите маркови дрехи е абсолютна лъжа, която на първо място може сериозно да ощети бюджета ви. Оказва се, че second hand магазините крият повече възможности, отколкото може би предполагате. Освен това по този начин не само ще бъдете в крак със себе си, като подбирате дрехи, които наистина ви харесват, но и ще бъдете природосъобразни и щедри към портфейла си.

Не подценявайте силата на детайлите

Дори и най-скъпата дреха може да изглежда напълно обикновено без правилното бижу, прическа и маникюр. Не е задължително непременно да обръщате голямо внимание на допълнителните елементи, но не забравяйте, че те до голяма степен подчертават стила ви. Без значение каква комбинация от модни стилове сте избрали, подходящите бижута никога не биха били излишни. Благодарение на тях облеклото ви ще изглежда по-оригинално и репрезентиращо по-добре вашите естетически вкусове.

Подберете предпочитаните от вас бижута, цветове и определете най-подходящата прическа, която пасва на стила ви. В този случай също няма правилно и грешно. Не изневерявайте на себе си и се стремете към линия комфорт.

Дерзайте!

Свързани статии

Развихрете се. Както вече стана ясно, не е необходимо да се ориентирате само в една модна категория. Експериментирайте с всичко и не се колебайте много при избора на дрехи. Когато облечете конкретната дреха, ще знаете дали тя ви допада или не. Няма златна формула, по която може да определите личния си стил. Най-важното е да се чувствате уверени и спокойни. Дори и на познатите ви да не им допада стила ви на обличане, не пренебрегвайте предпочитанията си и продължавайте да го развивате. В крайна сметка най-важното в случая са вашите лични предпочитания.

Личният стил на обличане е вашият етикет, който първо виждат останалите. Поради тази причина трябва да бъдете особено внимателни при подбирането на дрехи по време на обедната почивка в мола или в късните часове след работа. Съчетаването на дрехите е еталон за вашето истинско аз, затова бъдете търпеливи и опитвайте, докато се уверите, че сте подбрали най-подходящите тоалети. В някаква степен начинът на обличане влияе на самочувствието ви, затова забравете стереотипите и модните тенденции, ако те не резонират с това, което харесвате. Бъдете смели и заблестете по свой собствен начин.

Автор: стажант Каталина Трендафилова

Коментирай