Продукти:
1 кг брашно
6 яйца
300 г захар
250 г прясно мляко
1 голямо масло
сокът на половин лимон
30 г мая
щипка сол
жълтък
бадеми
други ядки по избор или сушени плодове

Приготвяне:
Маята се накисва в топло мляко, щипката сол и малко захар. Разбърква се, добавя се малко брашно и се оставя да втаса. Прибавя се половината от разтопеното масло, лимоновият сок. Останалото мляко, захарта. И малко по малко брашното. Омесва се. Добавя се другата половина масло и отново се меси. Трябва да се меси дълго и продължително, за което трябва да сте много здрави в ръцете. Веднъж опитах – получава се! Но мисля с това да приключат, към момента, опитите ми за направа на домашен козунак, освен ако не рискувам да проверя как се меси козунак в пералня машина. Може би са ви споделяли колко добре се меси козунак, като сложиш тестото в здрави пликове и го пуснеш в центрофугата. Не знам дали си струва опита да си прецакаш пералнята за единия козунак, но ако се процедира правилно не би трябвало да има гафове.
Както и да е , като се омеси добре козунакът и втаса добре, се плете на плитка и се поставя в предварително намазнена тава. Оставя се да втаса още малко. Отгоре се намазва с жълтък, поръсва се със захар и се боцкат тук там бадеми. Преди това вътре в тестото може да сложите – стафиди, локум нарязан на дребно, орехи, парченца шоколад и каквото сте си намислили. В крайна сметка нали затова правим домашен козунак, за да сложим нещо, което не можем да си купим.

Всеки поне веднъж трябва да опита да направи домашен козунак. Определено е преживяване и после на дълго и на широко може да обяснявате как сте правили еди кога си козунак.

Опитайте още:

Снимка: Булфото