За да направите закваска, размийте половината от маята в топла вода. В нея добавете ½ чаша брашно, разбъркайте. Покрийте с капак или найлоново фолио и оставете да се активира за 30 минути. Останалата мая поръсете с прясно мляко, затоплено. След като се размекне, добавете захар, яйцата, двата жълтъка и ванилията. Разбъркайте добре. Добавете закваската и отново разбъркайте.

В купа смесете размекнатото на стайна температура масло с оставащото брашно. Трябва да се получи трошливо тесто. Бавно излейте яйчената смес в брашното, като междувременно разбивате с миксер след всяко добавяне. Ако нямате приставка за тесто към миксера, омесвайте на ръка. Прехвърлете тестото в намазнена тава. Увийте с фолио и оставете да втаса 2-3 часа на стайна температура.

Подгответе си кухненска хартия за печене. Поставете я във висока тава за печене, като я прилепите плътно към стените. За да успеете, намажете тавата с разтопено масло предварително. Поръсете с брашно.

Прехвърлете тестото върху плота за месене. Омесете го добре. Напълнете го със сушените плодове и цитрусовите корички. Оставете го отново да втаса, докато удвои обема си. Междувременно загрейте фурната на 200 градуса. Разбъркайте останалия жълтък със сметаната. Прехвърлете тестото в тавата за печене. Намажете го със сместа. Печете в загрята фурна за около 30-40 минути. Ако покафенее прекалено отгоре, покрийте с фолио и допечете до суха клечка. Охладете напълно преди сервиране.

Снимка: iStock

* * *

Опитайте още: